Fronta na byty. Nabídky mizí z realitních portálů čím dál rychleji

B3 Technology, 29.11.2021

Ve srovnání s loňským rokem, který také nebyl ve znamení zrovna levných nemovitostí, se ceny zvýšily jak u pozemků, bytů, domů, chat i velkých chalup. Poptávka ale paradoxně neklesá. Může za to prognóza ještě vyšší inflace a zvýšení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů.

Podle našich dat ve srovnání s loňským rokem došlo k nárůstu cen u bytů o v některých lokalitách až o 25 procent a u pronájmů o 10 procent. I přes toto zdražení lidé nemovitosti kupovat chtějí a na jeden námi propagovaný inzerát připadá zhruba osm zájemců,“ vysvětluje Jakub Veverka z Videobydleni.cz.  

V minulých letech bylo řešením na nedostatek bytů například nákup pozemku a vlastní výstavba. „Pozemky ale zdražily v realitním segmentu úplně nejvíc, a to až o 21 procent. Navíc vysoké ceny a značný výpadek stavebního materiálu většinu staveb prodlužuje a prodražuje. Další možností je koupě chalupy a předělání k trvalému bydlení. Jenže ceny chalup neklesají ani s končící sezónou,“ podotýká Jakub Veverka.  

Dlouhodobě jsou Češi až takřka posedlí bydlet za každou cenu ve vlastním. Přitom nájemní bydlení není nic špatného a mnoho lidí bude muset přehodnotit postoj k nájmům vzhledem k aktuálním cenám na realitním trhu.

Družstevní bydlení jako cestakrize?

V devadesátých letech minulého století, a i později, se ve velkém rušila družstva a byty se prodávaly do osobního vlastnictví takřka za pár korun. O tři desítky let později se naopak zakládají družstva a některé společnosti lákají na výhodné družstevní bydlení jako na ekvivalent k nájemnímu a vlastnímu bydlení. V družstevním bydlením je družstvo pronajímatelem bytu a družstevník nájemcem. Podmínkou bývá členství v daném družstvu. 

Výhodou družstevního bydlení je rozhodně nižší cena, problém však je, že v případě zájmu o koupi družstevního bytu nelze tuto nemovitost financovat hypotečním úvěrem. Jen v případě, pokud dá družstvo souhlas k převedení do osobního vlastnictví do jednoho roku,“ dodává Jakub Veverka. 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality