České stavebnictví svírá nejtíživější nedostatek materiálů od začátku milénia. Důvěra v ekonomiku ale navzdory rekordnímu strachu z inflace stoupá


Důvěra v českou ekonomiku je nyní v lednu mezi lidmi a firmami v souhrnu nejvyšší od loňského srpna. Dosahuje 97,6 procenta dlouhodobého průměru období let 2003 až 2021. V zásadě to znamená to, že dále již nijak zásadně nenarůstá obava z dopadů mezinárodní výrobní a přepravní krize, ani strach z ekonomických dopadů šíření omikronu, ani obava z inflace.

Zvláště výrazně se optimismus vrací mezi firmy a podnikatele z odvětví stavebnictví, kteří ekonomickou situaci i své vyhlídky hodnotí nejpříznivěji od roku 2019, tedy ještě od doby před propuknutím pandemie. A to přesto, že stavebnictví svírá historicky rekordní nedostatek materiálů. Ten je důsledkem zmíněné světové výrobní a přepravní krize, která udeřila zejména loni v důsledku pandemie, resp. pandemických uzavírek a omezení výroby.

Jako hlavní bariéru růstu uvádí nedostatek materiálů celá pětina podnikatelů ve stavebnictví, což je suverénně nejvíce v historii sledování od roku 2003. Vždyť v letech 2003 až 2019 jej jako hlavní bariéru růstu uvádělo průměrně jen 1,2 procenta podnikatelů ve stavebnictví. Přesto tento problém není tak závažný, aby bránil celkovému růstu optimismu ve stavebnictví.

Mezi spotřebiteli zůstávají na rekordně vysoké úrovni obavy z inflace. Ani ony však nejsou tak závažné, aby zabránily růstu celkového spotřebitelského optimismu. Klesá totiž počet domácností, které v porovnání s předchozími dvanácti měsíci hodnotí svoji stávající finanční situaci nepříznivě. Zřejmě tedy mnozí lidé měli z inflace ještě větší obavy, než jaké se zatím zhmotňují.

Zároveň spotřebitelé příznivě hodnotí to, že šíření omikronu zatím nevede k žádným zásadnějším ekonomickým omezením. Vnímají zároveň zřejmě i to, že polevuje světová výrobní a přepravní krize, což se zrcadlí v číslech stvrzujících lednové zlepšení nálady mezi tuzemskými průmyslníky. V průmyslu vládne v lednu největší optimismus od loňského července.   

 


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality