Mějte čerstvé bylinky doma celoročně

Bylinky už nemusíte využívat v čerstvé podobě pouze sezónně. Pažitka na chleba, petrželka do polévky, máta a meduňka do čaje, bazalka do salátu či mnohé další variace, které jste si během let zamilovali, si můžete dopřát po celý rok. Stačí vědět, jak na to.

Pohodlně doma

Čerstvé bylinky potřebují ke svému růstu jak stín, tak i slunce – záleží na konkrétní rostlině. Ideální je pro ně tedy parapet nebo zasklený balkon či lodžie. „Pěstování bylinek v bytových podmínkách usnadňují květináče se samozavlažovacím systémem a zabudovaným ukazatelem hladiny vody. Dobrou volbou z nabídky na trhu jsou například designové samozavlažovací květináče Cobble s integrovaným měřením vody i nalévání a přepadovým odtokem,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Vlastní sazenice

Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka – tyto bylinky vám určitý čas porostou i v květináčích na kuchyňském parapetu. Můžete si sehnat hotové sazenice, ale lepší volbou je vypěstování vlastních přímo ze semen. Jde to velmi jednoduše, a to i bez skleníku. Z vlastních výsevů získáte nejen dostatek kvalitních sazenic pro výsadbu doma či venku na zahradě, ale i druhy nebo odrůdy, které byste zřejmě jednoduše nesehnali. Zároveň tím můžete ušetřit.

„Pokud chcete využít příležitost a začít s předpěstováním sazenic, stačí kdykoliv během zimy rovnoměrně vysít semínka na povrch výsevního substrátu a přitlačit je. Předtím je ale potřebné vědět, jaké podmínky zvoleným bylinkovým druhům vyhovují. Nejdůležitější bude dopřát těmto rostlinám dostatek světla - ideální je, když dopadá z každé strany. Prostor, kde máte vyseté bylinky, alespoň jednou denně vyvětrejte, abyste zabránili rozmnožování půdních hub. Dodržujte optimální teplotu a rostliny nezalévejte studenou vodou. Vysoce kvalitní semena různých odrůd bylinek a také substráty určené přímo pro bylinky i speciální hnojiva nabízí například značka Floraself ve své řadě Nature. Z vlastního výsevu získáte množství sazenic, které vám brzy poskytnou velký užitek,“ radí David Benda.

Klíčením ke zdraví

Klíčky a mikrobylinky jsou obrovským hitem. Můžete si vybírat z různých druhů a odrůd, podle preferovaných chutí, od pikantních přes ořechové až po jemné. Zvolit si lze tradiční řeřichu, roketu, hořčici, pískavici, ale i další druhy. „Ideální je si vybrat směs semen, která jsou speciálně určená k nakličování. Klíčky si vypěstujete jednoduše a rychle. Nepotřebují moc místa ani speciální pěstitelské pomůcky, dokonce ani zvláštní péči. Přinášejí rychlý výsledek – výborně chutnají a posilují imunitu,“ vysvětluje specialista z Hornbachu a dodává: „Klíčící bylinky potřebují dostatek světla, vláhy a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Vyhněte se nadměrné zálivce a studenému substrátu. Praktickou pomůckou pro snadnější pěstování mikrobylinek jsou výsevní pokojové skleníčky s textilií nebo s minikvětináčky či výsevní miska s poklopem.“

Vždy čerstvá nať

Vysaďte si do květináče několik petrželových kořenů nebo při přípravě pokrmů odřízněte konec kořene petržele s listovou bází a položte ji do misky s vodou. Zakrátko budete mít k dispozici čerstvou a křupavou petrželovou nať. Stejný způsob můžete uplatnit i u celeru. Ten je nejen zdravou zeleninou, ale patří i mezi léčivé rostliny. „Do květináče se substrátem si můžete rovněž vysadit cibuli, šalotku nebo česnekové stroužky, a zakrátko budete moci využívat i jejich natě,“ upřesňuje David Benda.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada