Makro: Inflace v lednu vyskočila na dosah 10 %

Research, 15.2.2022

Inflace v lednu prudce zrychlila na 9,9 % r/r (6,6 % v prosinci; oček. 9,2 %), což je nejvyšší úroveň od roku 1998. Vůči prosinci se spotřebitelské ceny zvýšily v průměru o 4,4 % m/m, což je nejvyšší nárůst v historii (data od 1993). Kvantitativně byly klíčovou položkou vyšší ceny bydlení, které tvořily asi 3/5 celkového nárůstu v lednu. Zdražily energie (elektřina, plyn, teplo) a také skončila výjimka u DPH pro energie. Ovšem kvalitativně data ukazují nevídaný růst cen průřezově přes celý spotřební koš.

Nejde jen o jeden vliv, ale v ekonomice bují výrazné inflační tlaky, které stále více ohrožují inflační očekávání. ČNB bude tento vývoj dál sledovat, přičemž vývoj může vést k potřebě dalšího růstu sazeb. Následující měsíce inflace asi překročí hranici 10 % a celoroční průměr očekáváme ve výši 8,6 %. Zatím čekáme, že ČNB bude na dalších zasedáních pokračovat v pozvolném zvyšování sazeb o 25 bodů (4,50 % => 4,75 % možná i 5,00 %).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie