Nechte zdi rozkvést pomocí tapet

Láká vás zajímavý dekor na zdech a rádi byste si dopřáli více zeleně a přírody? Vsaďte na originální vzhled vliesových tapet a fototapet s různými vzory ve znamení květin, bylin nebo stromů. Dodají prostoru příjemný pocit klidu a odvedou vaši pozornost daleko od stresu a napětí, které vás mohou unavovat.

Originální a výrazné

Pro odvážné povahy se nabízí nepřehlédnutelné stylizované dekory džungle, nejen v metalických kresbách, na výrazném pozadí sytých barev, výjevy exotických hájů nebo motivy asijských hor v orientálním stylu. „Tento trend je v současnosti nesmírně oblíbený zejména u příznivců eklektického stylu a dovede na sebe dokonale strhnout veškerou pozornost i coby solitér na jediné zdi. Výraznost těchto vzorů je však podmíněna velmi důmyslným laděním zbytku interiéru. Zde, více než kdy jindy, platí, že méně znamená více,“ vysvětluje Tadeáš Tenkl, odborník z oddělení tapet v projektových marketech Hornbach.

Zelená uklidňuje

Tradiční kombinace svěže zelených listů rostlin na decentním podkladu potěší zastánce klasického stylu. „Hodí se do téměř všech prostor – působí jemně, ale zároveň dostatečně výrazně. Nechá vyniknout zařízení interiéru a lze ji stylově kombinovat s vhodně zvolenou barvou na okolitých zdech. Při vytapetování celé místnosti však může opticky zmenšovat prostor a vyvolávat dojem stísněnosti,“ upozorňuje specialista z Hornbachu.

Romantické květiny

Zdi plné rozkvetlých růží, pivoněk či jemných fialek vykouzlí tu pravou romantickou náladu. Záleží jen na vás, jestli zvolíte výrazný dekor s velkými obrazci a sytými barvami, jež umí upoutat i samostatně na menší ploše, nebo se necháte okouzlit něžným střízlivějším pojetím, které bude vhodné i k využití do celé místnosti. „Motivy rozkvetlých květů ale potřebují poněkud bližší specifikace prostor. Vyniknou například v dámské či dívčí ložnici nebo pracovně, obývacím pokoji nebo prostornější předsíni. Skvěle se vynímají i nápadité fototapety s touto tematikou,“ radí Tadeáš Tenkl.

Pro milovníky minimalismu

Jednoduchý styl, minimum barev, ale přesto zajímavé a zároveň nijak rušivé – to jsou vzory tapet, které si podmaní vyznavače minimalismu nebo také klasiky. Jednobarevné motivy sázející na dokonalou symetrii na jednolitém podkladu. „Působí jako sofistikovaný doplněk, který dovolí vyniknout nábytku, podtrhne geometrii interiéru, a přitom je nadčasový i trendy. Těmto požadavkům skvěle dostojí například metalická kresba na neutrálním pozadí nebo jednoduché zobrazení stromů ve světlém provedení,“ hovoří odborník z Hornbachu.

Pár tipů pro instalaci vliesových tapet

Jedná se o vůbec nejoblíbenější druh tapet – zejména pro jejich skvělé vlastnosti – prodyšnost, odolnost, stálobarevnost, částečná omyvatelnost a zajištění tepelné i zvukové izolace. Navíc je manipulace s vliesovými tapetami velmi jednoduchá. „Lepí se za sucha, lepidlo se tedy nanáší jen na stěnu. Když budete po nějakém čase chtít vzhled stěn změnit, strhnutí těchto tapet také moc práce nezabere. Odstraňují se rovněž za sucha, a protože jsou pevné, tak na zdi nezůstávají žádné zbytky,“ uvádí specialista.

Lepidlo vybírejte podle druhu tapety a podkladu. Při jeho nanášení použijte speciální tapetový váleček, držte se návodu a dodržujte dobu nasáknutí. „Tapety lepte od shora dolů a těsně vedle sebe. Vzniklé vzduchové bublinky vytlačujte od středu do stran. Přesné měření a precisnost při stříhání tapet se vyplatí. Využijte vodováhu a závěsnou olovnici,“ dodává Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Vliesové tapety lze lepit i na umakart, korek či lamino. U těchto podkladů se používá disperzní tekuté lepidlo určené na nesavé povrchy.

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry