Jak to bude s refinancováním v roce 2022

Úrokové sazby hypoték jsou nyní výrazně vyšší než v uplynulých letech. Komu letos končí sjednaná doba fixace, musí počítat s vyšší měsíční splátkou hypotéky. Na vyšší splátky se musí připravit i lidé, kteří se rozhodnou pro refinancování hypotéky.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů již několik měsíců v řadě vytrvale rostou. Zatímco před pěti lety se sazby hypoték držely v blízkosti dvou procent, aktuálně již u většiny bank překročily čtyřprocentní hranici. „V nadcházejících měsících sazby zřejmě dále porostou a mohou se dostat až k sedmi procentům. Vysoký úrok nepotěší především ty majitele hypoték, kterým letos vyprší sjednaná doba fixace nebo se rozhodnou pro refinancování. Měsíční splátka se například u třímilionové hypotéky na 27 let při růstu úrokové sazby ze dvou na čtyři procenta zvýší o necelých 7 tisíc korun,“ vypočítává Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamiru.cz.

Výdaje za bydlení stále citelně rostou

V posledních měsících výrazně rostly nejen sazby hypoték, ale také ostatní výdaje související s bydlením. Významnou položku v rodinném rozpočtu zaujímají především platby za energie. Měsíční zálohy za plyn a elektrickou energii se u mnohých již zdvojnásobily. České domácnosti musí nyní počítat s výrazně vyššími výdaji za vlastní bydlení než v minulosti.

Veronika Hegrová k tomu dodává: „Špatnou zprávou je, že ruská invaze na Ukrajinu zcela jistě povede k dalšímu citelnému navyšování cen energií. Vyšší ceny plynu i ropy se vždy velmi rychle promítají do cen většiny zboží a služeb. Pro letošní rok je proto téměř jistý další růst cen stavebních materiálů i prací. S vyššími výdaji musí tedy počítat především lidé, kteří plánují nebo již staví či rekonstruují svá obydlí.“

Konec fixace hypotéky v roce 2022 si žádá důkladný průzkum nabídek

Navýšení měsíční splátky dolehne především na majitele hypoték, kterým letos končí pětileté a tříleté fixace. Pro získání co nejvýhodnější úrokové sazby se vyplatí důkladně porovnat nabídky jednotlivých bank na trhu. „U některých bank je výjimečně možné dosáhnout na hypotéku za méně než čtyři procenta. S ohledem na aktuální míru inflace je tato nabídka velmi příznivá. Pokud si chcete tuto sazbu zajistit, jednání s bankou příliš dlouho neodkládejte,“ doporučuje Veronika Hegrová.

Na konci sjednané doby fixace máte příležitost nejen vyjednat si co nejvýhodnější úrokovou sazbu, ale také si například upravit výši měsíční splátky hypotéky, prodloužit či zkrátit dobu její splatnosti, složit mimořádnou splátku, doplatit celý úvěr bez jakýchkoliv sankcí nebo získat jiné výhody.

Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku?

Při refinancování hypotéky je nutné sledovat kromě výše úrokové sazby i ostatní podmínky. Výhodnější úroková sazba je totiž u řady bank podmíněna sjednáním dalšího produktu, který už nemusí být vždy výhodný. Spolu s hypotékou je například třeba uzavřít pojištění schopnosti splácet.

„Vyplatí se zvážit veškeré parametry a vše dopředu propočítat. Kvůli úspoře ve výši několika málo tisíc za pět let se refinancování mnohdy řešit nevyplatí. V některých případech je výhodnější přijmout i o něco horší úrok, pokud například vím, že banka umožňuje refinancování hypotéky mimo fixaci bez sankcí, nabízí špičkový proklientský servis nebo u ní využívám další finanční produkty. Vždy záleží na osobních preferencích,“ dodává Veronika Hegrová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky