Co vzít v potaz při refinancování hypotéky

Na prvním místě bude pochopitelně úroková sazba, která zásadně ovlivňuje měsíční splátku. Na druhou stranu, rozdíly v nabízených úrocích nejsou příliš velké a vyplatit se tak může započítat i další parametry hypotéky.

Poplatky spojené s povinnými produkty

Spolu s hypotečním úvěrem si u nové hypoteční banky zřídíte / budou vám zřízeny úvěrový účet a pojištění nemovitosti. Náklady spojené s těmito produkty se mezi jednotlivými hypotečními bankami liší a mohou být jazýčkem na vahách rozhodujícím o výhodnosti jednotlivých produktů.

Pozor na fakt, že cena pojištění nemovitosti závisí na reprodukční ceně nemovitosti, jejíž hodnota může být jednotlivými bankami stanovena jinak.

Poplatky spojené s doplňkovými produkty

Klient hypoteční banky si spolu s úvěrem často sjednává i běžný účet, případně pojištění domácnosti a úvěrové pojištění, i zde platí, že cena těchto produktů se mezi jednotlivými bankovními doby liší. Zároveň se mohou lišit požadavky na povinné sjednání těchto produktů, je jimi např. podmíněna výhodná úroková sazba.

Poplatky spojení se získáním úvěru

Náklady na refinancování úvěru mohou šplhat do desítek tisíc korun, a to díky:

- poplatku za schválení úvěru,

- poplatku za odhad ceny nemovitosti,

- poplatkům na katastru nemovitosti

Jasnou výhodu mohou být banky, které nabídnou konkurenceschopnou úrokovou sazbu, nulový poplatek za schválení úvěru a jako bonus jsou schopné akceptovat původní odhad ceny nemovitosti.

Dodatečné výhody

Například možnost čerpat finanční produkty nesouvisející s hypotékou za výrazně výhodnějších podmínek, řeč je např. o spotřebitelském úvěru, kreditní kartě, kontokorentním úvěru, možnosti čerpat výhody prémiového bankovnictví apod.

Tyto dodatečné výhody neoceníte ihned při refinancování, ale během fixace úrokové sazby může přijít vhod čerpat spotřebitelský úvěr s výrazně nižší úrokovou sazbou.

Poplatky za změnu podmínek smlouvy

I během fixace úrokové sazby lze s hypotékou „pracovat“ často však za poplatek. Je dobré se jednotlivých bank zeptat, jestli vůbec a za jakou cenu:

- umožňují klientovi přestat po určitou dobu splácet jistinu hypotéky,

- umožňují mimořádnou splátku,

- umožňují změnu úvěrové smlouvy, např. změna zástavy, změna osob uvedených v úvěrové smlouvě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky