Zamyšlení: Tak kdy už bude v ČR bytů dost?

Poměrně jasnou zprávu přinášejí dnešní LN ze Statistického úřadu: Čechů opět loni ubylo, tentokrát o cca 16 000 obyvatel. Hlavní důvod zřejmý-odklad rodičovství na pozdější dobu, větší počet úmrtí než nově narozených+přistěhovalých (registrovaných..). Počet dětí na 1 manželství dále klesá.

Ve spojení se zprávami: Výstavbu 10.800 nájemních bytů loni podpořil Fond... , V ČR+33 606 nových bytů!=+16% , Do listopadu 2002 bylo vydáno 31 600 povolení pro... , MMR chystá levnější a dostupnější hypotéky, Praha 1 chce privatizovat většinu obecních bytů, Nový stavební zákon má zjednodušit a zrychlit povolování staveb, Přehled cen bytů na konci roku 2002 - Čechy, Přehled cen bytů na konci roku 2002 - Morava, STÁTNÍ PODPORA BYDLENÍ PRO VÁS, ČS zlevní hypotéky, nejvíce klientů získá úrok 4,9 %, Nabídka hypoték se má letos opět rozšířit, Bude u nás MILION PRÁZDNÝCH BYTÜ jako v SRN? vše z rubriky Reality,

je rovněž zřejmé, že při současném demografickém trendu v ČR se nabídka bytů dále zvyšuje. Jisté je, že část nové výstavby je prostá náhrada odepsaného bytového fondu.

Pouhé formální vkročení do EU k 1.5.2004 tedy podle mě nebude mít na cenovou úroveň "skokový" vliv.

Když připočteme sice velmi bídně "rostoucí" deregulaci nájemného, která se však do 2 let razantně zrychlí, brzy po brzkém pádu současné vlády, měly by se logicky podstatně snížit i přemrštěné tržní nájmy včetně černých nájmů obecních a státních bytů od černých pronajímatelů, což pomůže hlavně mladým lidem bez vlastnického bydlení a dále zvýší a usnadní mobilitu pracovní síly.

Zajímavý je trend migrace mnoha slovenských vysokoškoláků-absolventů do Prahy, kde vychází práce pro ně výhodněji a bez jazykových bariér. Jde o klasický únik mozků s tím, že náklady na vzdělání zůstávají v SR.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření