Recept na víkend: vyzkoušejte netradiční přílohu - Pilaf je snadný recept




Vyzkoušejte netradiční přílohu

Pilaf se může jíst jako hlavní jídlo, ale třeba na blízkém východě, kde je velmi oblíbený, se podává i jako příloha k dušeným pokrmům z jednoho hrnce. Jeho základ tvoří rýže nebo také bulgur, předvařená nalámaná pšenice. A protože zajímavých příloh není nikdy dost, máme pro vás lahodný, voňavý a přitom snadný recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo. Základ tohoto zdravého bezmasého pilafu připravíte na plotně a o zbytek se postará trouba. A když přidáte parní funkci, bude úžasně nadýchaný. Rozhodně vyzkoušejte!

Na čtyři porce budete potřebovat:

˗ 2 lžíce oleje

˗ cibuli

˗ česnek

˗ větší mrkev

˗ půl lžičky skořice

˗ půl lžičky uzené papriky

˗ půl lžičky kurkumy

˗ 150 g bulguru

˗ 1 lžíci rajčatového protlaku

˗ 230 ml zeleninového vývaru

˗ menší hrst sušených brusinek nebo rozinek

˗ hrst zelených oliv

˗ sůl

˗ vlašské ořechy a hladkolistou petržel k servírování

Postup

1. Na oleji necháme zesklovatět najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme mrkev na kostičky a promícháme.

2. K zelenině přisypeme skořici, uzenou papriku a kurkumu a necháme opéct, aby se rozvinuly všechny vůně.

3. Opečenou zeleninu s kořením přendáme do zapékací mísy, přidáme bulgur, protlak, zalijeme vývarem a vše promícháme s brusinkami a olivami.

4. Suroviny v misce lehce osolíme, vložíme do pekáče a zakryjeme víkem, aby se nepřipekl. Vložíme do trouby předehřáté na 190 ° C asi na 30 minut. Některé trouby, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H vám vše usnadní – díky funkci 6. SMYSL stačí zadat hmotnost pokrmu, v našem případě 150 g, a vybrat typ jídla. Trouba sama nastaví teplotu, dobu pečení a v pravý čas přidá páru. Pilaf pak bude krásně nadýchaný a není potřeba pekáček zakrývat.

5. Hotový pilaf můžeme podávat s nasekanými ořechy a ozdobit petrželkou.


O blogu S vášní pro jídlo

Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend