Recept na víkend: vyzkoušejte netradiční přílohu - Pilaf je snadný recept




Vyzkoušejte netradiční přílohu

Pilaf se může jíst jako hlavní jídlo, ale třeba na blízkém východě, kde je velmi oblíbený, se podává i jako příloha k dušeným pokrmům z jednoho hrnce. Jeho základ tvoří rýže nebo také bulgur, předvařená nalámaná pšenice. A protože zajímavých příloh není nikdy dost, máme pro vás lahodný, voňavý a přitom snadný recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo. Základ tohoto zdravého bezmasého pilafu připravíte na plotně a o zbytek se postará trouba. A když přidáte parní funkci, bude úžasně nadýchaný. Rozhodně vyzkoušejte!

Na čtyři porce budete potřebovat:

˗ 2 lžíce oleje

˗ cibuli

˗ česnek

˗ větší mrkev

˗ půl lžičky skořice

˗ půl lžičky uzené papriky

˗ půl lžičky kurkumy

˗ 150 g bulguru

˗ 1 lžíci rajčatového protlaku

˗ 230 ml zeleninového vývaru

˗ menší hrst sušených brusinek nebo rozinek

˗ hrst zelených oliv

˗ sůl

˗ vlašské ořechy a hladkolistou petržel k servírování

Postup

1. Na oleji necháme zesklovatět najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme mrkev na kostičky a promícháme.

2. K zelenině přisypeme skořici, uzenou papriku a kurkumu a necháme opéct, aby se rozvinuly všechny vůně.

3. Opečenou zeleninu s kořením přendáme do zapékací mísy, přidáme bulgur, protlak, zalijeme vývarem a vše promícháme s brusinkami a olivami.

4. Suroviny v misce lehce osolíme, vložíme do pekáče a zakryjeme víkem, aby se nepřipekl. Vložíme do trouby předehřáté na 190 ° C asi na 30 minut. Některé trouby, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H vám vše usnadní – díky funkci 6. SMYSL stačí zadat hmotnost pokrmu, v našem případě 150 g, a vybrat typ jídla. Trouba sama nastaví teplotu, dobu pečení a v pravý čas přidá páru. Pilaf pak bude krásně nadýchaný a není potřeba pekáček zakrývat.

5. Hotový pilaf můžeme podávat s nasekanými ořechy a ozdobit petrželkou.


O blogu S vášní pro jídlo

Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend