Americká hypotéka v roce 2022 – co byste o ní měli vědět?

 

Neúčelová hypotéka, někdy známá pod pojmem americká hypotéka, je finanční produkt, prostřednictvím kterého může klient hypoteční banky získat až řádově miliony korun se splatností až 25 let, navíc s úrokovou sazbou menší v porovnání se standardními spotřebitelskými úvěry.

Stejně jako v případě účelové hypotéky, i u americké hypotéky je nutné dát bance do zástavy nemovitost splňující tyto podmínky:

- nemovitost je převážně určena k bydlení,

- nemovitost je v dobrém technickém stavu,

- nemovitost je možné pojistit pojištěním nemovitosti,

- na nemovitosti se nenachází zásadní omezení vlastnických práv, např. exekuce, zástavní právo jiné hypoteční banky, věcné břemeno dožití apod.

Maximální výše hypotéky se přitom odvíjí právě od zástavní hodnoty nemovitosti, přičemž klient může bance ručit i více nemovitostmi, viz Jaké požadavky mají hypoteční banky na zástavu nemovitosti? | Kurzy.cz

Jak je to u americké hypotéky s požadavky na bonitu?

I u americké hypotéky je třeba bance prokázat dobrou finanční situaci, tj.:

- dostatečně vysoké a stabilní příjmy,

- dobrou úvěrovou historii, tj. ideálně bez negativních záznamů v bankovním registru klientských informací a nebankovních registrech klientských informací.

Stejně jako v případě účelové hypotéky, i o americkou hypotéku mohou žádat až 4 osoby ze 2 domácností.

Maximální doba splatnosti americké hypotéky činí 25 let, přičemž úvěr by měl být doplacen do 75 let věku nejstaršího z žadatelů, minimální věk pro získání hypotéky činí 18 let, viz článek Věk – jak ovlivňuje hypotéku? | Kurzy.cz.

Jak je to s fixací úrokové sazby a refinancováním?

I v rámci amerických hypoték si klient volí dobu fixace úrokové sazby s tím, že na jejím konci hypoteční banka nabízí úrokovou sazbu novou. V případě, že se klient nedohodne na podmínkách do nového fixačního období, lze americkou hypotéku refinancovat k jiné hypoteční bance. I v této „nové“ bance však bude klient žádat o americkou hypotéku, tj. americkou hypotéku nelze refinancovat klasickým hypotečním úvěrem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky