Polovina Čechů kutí metodou pokus omyl - co ještě odhalil průzkum

 Polovina Čechů kutí metodou pokus omyl

Češi si o sobě myslí, že jsou rození kutilové. Přes 90 % se považuje alespoň za částečně šikovné. Do oprav svépomocí se pouští hlavně z důvodu finanční úspory a pocit z dobře vykonané práce pohání přes polovinu kutilů.

Při přestavbách a opravách svých domovů více než dvě třetiny Čechů (cca 69 %) hledají inspiraci na internetu. Téměř každý druhý čerpá nápady u členů rodiny nebo známých. Třetina se nechá unést vlastní představivostí, 17 % hledá v kutilských příručkách. Každý šestý se inspiruje televizí. Rady, jak na rekonstrukci, mohou čerpat např. v pořadu Do montérek!, který vysílá televize Prima každou neděli. V neposlední řadě 5 % dotázaných se o postupu rekonstrukce radí v hospodě, přičemž tento zdroj inspirace je dvojnásobně častější u mužů.

Od řemeslníka se učí čtvrtina mužů, ale jen 4 % žen

Zručnost se u nás dědí, přes 60 % Čechů a Češek se kutilské a řemeslné práce naučilo od rodičů nebo prarodičů. Na metodu pokus omyl spoléhá polovina kutilů. Na kurzu nebo workshopu získalo potřebné dovednosti jen 6 % dotázaných. Zajímavé kurzy je možné najít třeba na www.naucmese.cz .

Na rodinu spoléhají nejméně Pražáci

Na rodinu spoléhají Češi i v rámci výpomoci při rekonstrukci, očekává ji 64 % dotazovaných. Častěji jsou to ženy (75 %) než muži (55 %). Rodiny si nejvíce pomáhají v Libereckém (73 %) a Zlínském (72 %) kraji, naopak nejméně v Praze (58 %) a na Vysočině (61 %). Ani rodina se však občas nevyhne zádrhelům při práci: Při stavění skříně mi strýc, známý kutil, poradil, abych návod rovnou zahodil. Strýc rozdával rady a pokyny, zatloukli jsme hřebíky a skříň sestavili, a až pak zjistili, že do už postavené skříně police nedostaneme. Poučení, které z toho plyne je, že i zkušený kutil by se měl podívat nejprve na návod,” vysvětluje svou zkušenost jeden z respondentů průzkumu od Buřinky.

Do rekonstrukce svépomocí se Češi pouští kvůli ceně

Skoro čti čtvrtiny respondentů (72 %) část prací provádí sama, protože to vnímá jako levnější variantu než platit řemeslníky. Úplně nejdůležitější je cena pro obyvatele Karlovarského kraje (87,5 %), Vysočiny (85 %) a Libereckého kraje (81 %). Naopak nejméně hledí na cenu v Královohradeckém (65 %), v Pardubickém kraji (66 %) a v Praze (67 %). „Při rekonstrukci svépomocí ušetříte nemalé peníze nejen tím, že některé práce provádíte sami, ale také můžete oslovit více dodavatelů materiálu a vybrat toho, jehož nabídka vám nejvíce vyhovuje. Motivy pro rekonstrukci svépomocí ale mohou být i jiné. Pocit hrdosti a zadostiučinění z dobře odvedené práce je k nezaplacení,“ říká Milan Pospíšil z Buřinky. To potvrzují i data z průzkumu: p ro polovinu respondentů je rekonstrukce svépomocí a kutění zábava. Mají lepší pocit, když si doma něco opraví sami. Každý pátý muž má pocit, že danou práci zvládne sám lépe.

O průzkumu:

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos“ na reprezentativním vzorku 840 respondentů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika