V Praze za poslední měsíce ubylo 69 % bytů k pronájmu - v nabídce jich je méně než 5 000

pronájem bydlení

V Praze za poslední měsíce ubylo 69 % bytů k pronájmu. V nabídce jich je méně než 5 000

Zájem o nájemní bydlení od začátku roku významně roste. Podle odborníků na trh realit ze společnosti GarantovanyNajem.cz je v hlavním městě nejmenší nabídka bytů k pronájmu za posledních 8 let. V současné době je podle statistiky společnosti GarantovanyNajem.cz na trhu 4 700 aktivních bytů. Oproti uplynulému pandemickému období se jedná o pokles o 69 %. Ceny nájemného se zároveň stále zvyšují. Celorepublikový průměr růstu cen pronájmu za 1 m2 se podle portálu Realitymix.cz v dubnu dostal na 9,3 %. Meziměsíčně pak ceny průměrně vzrostly o více než 2,5 %.

Byty v Praze ubývají bleskovým tempem. Podle dat odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz bylo roce 2014 v Praze k dispozici zhruba 7 tisíc bytů k pronájmu. Nabídka se poté významně zvýšila během pandemie covidu, protože z hlavního města ve velkém odešli turisté a studenti. Během let 2020 a 2021 tak bylo k dispozici více než 15 tisíc bytových jednotek. Dnes je ale situace zcela opačná. Nabídka bytů poklesla o 69 %. Vyplývá to ze statistik společnosti GarantovanyNajem.cz „V současné době je v Praze v nabídce nejmenší množství bytů k pronájmu za posledních osm let. Aktivních inzerátů je pouze 4 700. Očekáváme, že se situace ještě zhorší v průběhu prázdnin, kdy se lidé obecně více stěhují. Hlavním důvodem je zdražování hypoték a s tím související nedostupnost vlastního bydlení pro řadu především mladých lidí. Záležet bude samozřejmě také na tom, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině,“ komentuje spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz Viktor Mejzlík.

Nájemné narostlo až o 18 %, lidé ale velká města neopustí

Ceny měsíčních pronájmů za 1 m2 meziročně vzrostly ve všech krajských městech kromě Jihlavy a Olomouce. Celorepublikový průměrný růst cen se tak vyšplhal na 9,3 %. Ve velkých městech, jako je Praha a Brno se ceny zvýšily o více než 18 %. Vyplývá to z dat portálu Realitymix.cz. „I přesto, že se ceny měsíčních nájmů ve velkých městech neustále zvyšují, bude zde poptávka po nájemním bydlení stále vysoká. Lidé se velkoměstského života jen tak nevzdají. Spíše budou ochotni obětovat luxus a přestěhují se do starších a nezrekonstruovaných bytů,” doplňuje Viktor Mejzlík.

Další významný meziroční nárůst zaznamenala studentská města jako Pardubice, kde ceny za 1 m2 vzrostly o rekordních 24,6 %, a Zlín, ve kterém se zvýšily o 18 %. „Ve studentských městech ceny nájmů během pandemie poklesly až o 20 %, protože se studenti kvůli distanční výuce stěhovali zpátky k rodičům. V současné době ceny skokově rostou, a to již od září, kdy se studenti začali postupně vracet do sdílených bytů,“ říká Viktor Mejzlík.

Smlouva na půl roku může být běžnou praxí

Podle odborníků na trh nemovitostí začíná přibývat pronajímatelů, kteří budou s nájemníky uzavírat smlouvy na čím dál kratší dobu. „Pronajímatelům se v současné době kvůli inflaci a dalším faktorům, jako je například zvýšení úrokových sazeb, již pronajímání nemovitostí nevyplatí tak, jako dříve. Aby si výši příjmu pojistili, budou chtít uzavírat s nájemci smlouvy na kratší dobu, klidně jen na půl roku s tím, že po uplynutí doby jim budou zvedat nájemné,“ dodává Mejzlík. Ten dále přiznává, že se již takové případy mezi pronajímateli skutečně objevují.

O společnosti:

Akciová společnost Garantovaný nájem, a.s. se sídlem v Brně vznikla v roce 2014 v rámci realitní skupiny VITOM Group. Jako první v České republice začala nabízet službu garantovaného nájmu, díky které zajišťuje kompletní správu nájemních nemovitostí. Společnost ve svém portfoliu spravuje více než 730 bytů a domů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika