Rady a tipy pro výběr zahradního nábytku





K venkovnímu vybavení zahrady patří nejen stoly, židle a lavice, ale i zahradní lehátka, houpačky, ochranné obaly nebo boxy. Ujasněte si, kam nábytek umístíte, z čeho bude vyroben a kolik času zbude na údržbu. „Pod širé nebe či na částečně zastřešená místa je vhodný nábytek z odolnějšího materiálu, kterému nevadí slunce, vítr a déšť. Do zcela zastřešených prostor lze vybrat jakýkoli materiál,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Při výběru berte v potaz i to, na čem bude nábytek stát –dřevěná prkna, dlažba nebo trávník.

Aby ladil s prostředím

Vybírat se dá mezi kousky z nejrůznějších materiálů, takže kombinace venkovního prostoru a zahradního nábytku nebude problém. Zahradní nábytek lze podle způsobu využití rozdělit na jídelní a relaxační. „Můžete vsadit na léty prověřenou a novými akcenty ozvláštněnou klasiku, nebo si pořídit rovnocenný venkovní obývák s pohodlnou sedačkou, křesly, taburetem i stolkem. Pokud preferujete společné stolování pod širým nebem, jde volit mezi různými zahradními sestavami stolů a židlí,“ vysvětluje specialista.

Pro zahradní nábytek obecně platí, že kolekce obsahují nejen stůl, židle a křesla. Jednotlivé řady doplňují i lavice, taburety a výrobky pro děti. Zpravidla lze dokoupit také houpačku či zahradní lehátka. V pestré škále se vyrábějí i zástěny a paravány, které vaše soukromí odstíní od pohledů ze sousedství i z ulice.

Impregnace se vyplatí

Čalouněné části je nezbytné před sezonou naimpregnovat. „Speciální impregnační přípravky opravdu odpuzují vodu a prodlužují venkovnímu textilu barvu i životnost. Veškerý zahradní nábytek by se při nákupu měl rovnou opatřit ochranným obalem. Prodává se v dostatečných variantách, takže přikryje jakýkoli vybraný model,“ upozorňuje David Benda.

Trendy palety

Nábytek z palet hýbe světem. Pokud chcete popustit uzdu své kreativitě, pak jsou tou nejlepší volbou. „Je jen na vás, zda si koupíte již opracované a nalakované palety, nebo si vše zpracujete svépomocí. Pro ty, kdo upřednostňují již připravené prvky, je ideální například systém Buildify, ke němuž jsou také návody na sestavení různých kusů nábytku z palet a dřevěných bedýnek. Lze využít i workshopů na výrobu paletového nábytku,“ hovoří odborník.

Umělý ratan je v módě

Nejnovějším trendem v oblasti zahradního nábytku jsou kousky z umělého ratanu s pohodlným čalouněním s venkovní úpravou, konferenčním stolkem i lehátky. Tyto výrobky jsou téměř bezúdržbové, velmi lehké, pevné, stálobarevné, odolné vůči UV záření i špatnému počasí a vynikají dlouhou životností. Tvoří je hliníková konstrukce opředená umělým ratanem. Nezbytným doplňkem jsou snadno vyjímatelné polstry barevně ladící s designem nábytku. Stoly chrání před počasím i drobnými nehodami skleněná deska.

„Top tipem pro nacházející léto jsou venkovní modulové sestavy z umělého ratanu v luxusním provedení. Nerezový rám a vrchní desku z tropického dřeva, nebo z hliníku lakovaného do barvy rámu, doplňují sedáky. Oblíbené jsou i opěrné polštáře. Samozřejmostí je unikátní řešení opěrek s možností nastavení sklonu a vysoká modularita kolekce. Toto zařízení vynikne jak v zahradě, tak i na terase či u bazénu,“ tvrdí specialista z Hornbachu.

Dřevo – stylová klasika

Dřevo je klasika, se kterou nikdy nešlápnete vedle. Vybírat lze ze smrku, borovice, buku, dubu, exotického teaku a dalších. Rozdíly jsou hlavně v tvrdosti dřevačím tvrdší dřevo, tím delší životnost. Dřevěný nábytek je vhodný na zahrady klasického designu a tam, kde nejsou vítány větší změny. „Výrobky všech barev i kvalit vyžadují menší údržbu. Jednou ročně je lehce přebruste hrubším kartáčem a napusťte konzervačním olejem,“ říká David Benda a dodává: „Tropická dřeva jsou dostatečně odolná i proti středoevropskému klimatu, ale za dlouhodobější nepřízně počasí je lepší nábytek přikrýt na míru šitými oblečky. Jinak může změnit barvu a získat nádech patiny.“

Sortiment dřevěného zahradního nábytku doplňují i kolekce z tuzemských dřev bez povrchové úpravy, na které lze použít barvu dle vašeho výběru. Tyto modely oceníte k pískovištím nebo do dětského koutku. Pokud dřevěný nábytek není součástí zastřešeného venkovního prostoru, třeba jej na zimu uklidit. Sníh a mráz mu příliš neprospívá a při jeho koupi je dobré myslet i na to, kam jej zazimujete.

Téměř nezničitelný plast

Když se řekne plastový nábytek, nejedná se jen o ikonou zahradního nábytku – bílou plastovou židli. „Dnes jsou k mání elegantní kolekce z plastu, který evokuje přírodní materiály. Moderní design podtrhuje matné provedení, dobře kombinovatelné například s novou pokrývkou terasy. Obrovskou výhodou je snadná údržba. Plastový nábytek může stát venku po celý rok a na jaře jej stačí otřít od nečistot,“ míní odborník.

Kouzlo přírodního ratanu

Nábytek z přírodního ratanu je lehký, vzdušný a dobře snáší mírné rozmary počasí. Nevadí mu krátkodobý déšť ani slunce, a pokud se materiál začne "zatrhávat", stačí jej obrousit a obnovit bezbarvým lakem na dřevo. Každý kus je de facto originálem a přírodní vzhled dodává prostoru ten správný šmrnc. Obzvláště sluší zimním zahradám, jež jej celoročně chrání před vlivy počasí. Pokud je vaším favoritem i do exteriéru, je nutné jej na zimu uklidit.

Kovový zahradní nábytek

Trendy pro nadcházející sezonu zůstává nábytek z kovu. Vyrábí se z odlehčených materiálů a je stohovatelný, tedy snadno uskladnitelný. „Kovové výrobky jsou díky povrchové úpravě velice odolné a nevyžadují větší údržbu. V tomto provedení se nabízí pestrá škála stolů, židlí, křesílek, lehátek, lavic i úložných prostor na textilní součásti. Vše lze doladit slunečníkem či zahradní houpačkou,“ uzavírá specialista z Hornbachu.

Na pohled studený materiál se dá skvěle kombinovat s barevnými polštáři, dřevěnými detaily, tkaninami i syntetickými materiály. Nejčastěji je vyroben z hliníku, jehož předností je dlouhá životnost, odolnost a nenáročná údržba. K výrobě venkovního nábytku se také používá ocel. Oba materiály jsou již povrchově upravené a mají vysokou nosnost. Na desky stolů se často používá plechová mřížovina.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada