Stavbu bytů pro sociálně slabší bude financovat i Fond bydlení


Na výstavbu bytů pro sociálně slabší osoby by se měly do budoucna více zaměřit výdaje ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Na zmíněný účel bude vyčleněna zhruba jedna miliarda korun ročně. Po zasedání vlády to uvedl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Návrh předpokládá, že v uvedeném případě byty zůstanou trvale v majetku obce. Nájemník tedy nebude byt splácet, hradit bude pouze nájemné do limitu 0,33 procenta z ceny bytu. "V případě bytu za jeden milion korun by nájemce platil nájem bez energií 3300 korun měsíčně," dodal Němec.

Němec dále uvedl, že fond bude vyřizovat i starší žádosti o podporu na bytovou výstavbu, a to podle pravidel platných v době podání žádosti. "Fond je připraven realizovat tyto podpory bezprostředně poté, co vládní nařízení bude publikováno ve sbírce zákonů," dodal Němec.

Dotace na výstavbu nájemních bytů pro sociálně slabší dosud obcím poskytovalo pouze ministerstvo pro místní rozvoj. Pro letošní rok je na tyto účely v rozpočtu ministerstva vyčleněno přibližně 800 milionů korun.

-dtr-,-ak





©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření