Jak namontovat garážová vrata

montáž garážových vrat





Garáž je velmi důležitou součástí rodinného domu ale i chalupy. Vyparkovat čisté, suché a v zimě hlavně nepromrzlé auto by mělo být jednoduché a pohodlné. Ke komfortu garážového stání patří taková vrata, která budou vašim požadavkům vyhovovat co nejlépe. S radami odborníka z Hornbachu zvládne jejich montáž i trochu zručnější kutil.

Montáž výklopných vrat

Výklopná vrata lze montovat do dveřního otvoru nebo za něj. Nejprve je nutné připevnit otvírací madlo a podle přiloženého návodu k montáži odstranit přepravní bezpečnostní pojistky. „Rám vrat postavte do dveřního otvoru a zajistěte ho dřevěnými klíny. V případě mazaniny se nohy rámu zapouštějí do podlahy do hloubky 5 mm. Vrata srovnejte pomocí vodováhy a zafixujte svěrkami. Vrata bez výplně musí být bezpodmínečně zajištěna proti náhodnému vypadnutí,“ upozorňuje Richard Klička, odborník na dveře z projektového marketu Hornbach.

Sklopte vodicí kolejnice nahoru a zajistěte je podpěrou se sklonem asi 30 mm. „Důležité jsou stejnoměrné odstupy mezi rámem a křídlem vrat. Upevněte vrata pomocí kotev a kotevní šrouby nasaďte za otvor. Pro montáž do otvoru se používají šrouby na čelní straně rámu,“ radí specialista z Hornbachu. Pokuste se vrata otevřít. Vodicí kolejnici přitom srovnejte tak, aby křídlo vrat rovnoměrně přiléhalo gumovými dorazy na příčnou výztuhu a vpředu byl zachován stejnoměrný odstup od rámu.

Pro upevnění vodicích kolejnic nastává opět možnost volby – lze to provést buď z boku na stěnách garáže nebo nahoře na stropě. Pouze příčná kolejnice musí být vodorovná. Pokud nejsou nohy rámu zabetonované, upevněte je pomocí rámové patky do podlahy garáže a odstraňte spodní dorazovou lištu.

Montáž sekčních garážových vrat

Sekční dveře jsou ideální u nízkých dveřních otvorů a nabízejí více užitného místa před garáží, neboť se při otvírání a zavírání nevyklápějí dopředu, ale pohybují se svisle. „Tyto vrata se montují zásadně do špalety uvnitř garáže. Nejprve si vyznačte na vnitřní straně dveřního otvoru pomocí vodováhy linku ve výšce 100 cm nad podlahou garáže, smontujte rám vrat, který se skládá ze čtyř vzájemně sešroubovaných profilů, a připravte si ho za dveřní otvor,“ vysvětluje Richard Klička.

Postavte rám vrat svisle a po jeho přesném vyrovnání podle vyznačené linky ve výši 1 metru jej ve špaletě provizorně zafixujte šrouby. Po přesném vyrovnání upevněte vrata pomocí kotvy uvnitř i vně rámu. Vodorovné vodicí kolejnice na horní straně rámu přiroubujte a spojte s příčnou kolejnicí. Pomocí vodováhy upravte našroubované kolejnice do vodorovné polohy. Pokud jsou oba zakřivené prvky namontovány, lze kolejnice definitivně upevnit na boční stěny nebo na strop. Nasaďte jednotlivé segmenty vrat a spojte je pásy.

Pohon garážových vrat EcoStar

Pomocí dálkově ovládaného pohonu se dají vrata otvírat a zavírat stisknutím tlačítka. Upevněte na překlad a vrata dva držáky – horní pro vodicí kolejnici a spodní pro táhlo skluznice. Vodicí kolejnice se skládá ze tří částí spojených klouby. Sešroubujte je a kolejnici upevněte na držák. „Druhý konec kolejnice upevněte pomocí ohýbatelného držáku na strop garáže. U nízkých stropů držák zkraťte. V kolejnici se nachází bezúdržbový ozubený popruh, který při svém oběhu posunuje skluznici pomocí táhla dopředu a zpět,“ hovoří odborník z Hornbachu. Namontujte oba zakřivené segmenty a zafixujte koncové body skluznice (pro otevření a zavření vrat). Elektronické ovládání je ještě nutné naprogramovat podle návodu a hotovo. Garážová vrata vás budou poslouchat na stisknutí tlačítka.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky