Barvy roku podle tvůrců stylu

Obnova, síla a vynalézavost, ale i klid a růst. To všechno se skrývá za barvami roku 2022, kolem kterých se bude točit letošní rok. Bezpochyby ovlivní život kolem nás, nejen módu, ale i interiérový design.

O barvách roku rozhodují každoročně odborníci, kteří se snaží vystihnout aktuální náladu a odpovědět na potřeby lidí i situaci ve společnosti. Tou aktuální potřebou je nadechnout se po dvou perných letech, dát prostor posunu dopředu a kreativitě. Jaké barvy tedy ovládnou naše šatníky a domovy?

Very Peri podle Pantone

K nejvýznamnější institucím udávajícím celosvětové trendy patří již tradičně Pantone Color Institute. Pro letošek vytvořili úplně novou barvu Very Peri, inspirovanou květem barvínku - houževnaté rostlinky s úchvatně modro-fialovo-červenými květy. Symbolizuje sílu a podporuje kreativitu a vynalézavost při hledání nového začátku. Je to barva optimistická a sebevědomá.

Olive Sprig podle PPG

Další významná společnost PPG vsadila pro rok 2022 na uklidňující olivově šedou. Je to barva spjatá s přírodou; symbolizuje odolnost, opětovný růst a rozhodnost. V interiéru je velmi všestranná. Dobře funguje jako neutrální pozadí, které nestrhává pozornost, ale přitom působí zajímavě a optimisticky.

„Olivová je skvělá barva do moderního i rustikálnějšího interiéru. Dobře se kombinuje s šedými i béžovými odstíny, dekorem betonu i výrazným dekorem dřeva na nábytku nebo na podlahové krytině. Živost přidají doplňky v červené nebo žluté barvě, industriálnější ráz naopak dodají doplňky v černé barvě. Potřebnou dynamiku pak opakování prvků,“ vysvětluje Karel Vrzáček, designér KUCHYNĚ Gorenje.

Další zdroje inspirace

Touha po harmonii ovládla barevnou škálu dalších významných společností, které určují barevnou paletu věcí kolem nás. V Duluxu se rozhodli pro barvu jasného nebe s názvem Bright Skies. Ve firmě Sherwin Williams zvolili nostalgickou šedozelenou barvu mlžného oparu Evergreen Fog. A v Benjamin Moore vsadili na podobnou jemně zemitou šedozelenou barvu s názvem October Mist – říjnová mlha.

Jak dostat módní barvy domů?

Nejsnazší cestou je oživit interiér doplňky: polštářky, dekami, vázičkami, prostíráním. Případně barevně vymalovat některé stěny nebo strop. Mnohem těžší je však sehnat koberce nebo nábytek v přesně definovaných odstínech.

Případně najít výrobce, který dovede přizpůsobit barvu kuchyně a nábytku do propojených prostor individuálnímu návrhu v některém z mnoha odstínů podle vzorkovnice barev RAL a NCS nebo v jejich kombinaci.

S těmito barevnými standardy pracují profesionálové – výrobci oken, dveří, lakovaných prvků, architekti a interiéroví designéři. Celek tak jde mnohem lépe vyladit a výsledný účinek předem odhadnout bez rizika velké a nákladné chyby.

Foto: KUCHYNĚ Gorenje



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry