Spojovací materiály napříč dějinami

REKLAMA       Inzerce, 13.6.2022

Nýty, šrouby, vruty, matice, hřebíky, hmoždinky, kotvy, podložky, svorníky, kolíky, zděře, závitové tyče a lepidla – to všechno je spojovací materiál. V dnešní době samozřejmost, kterou má každý z nás doma. Ale ne vždy tomu tak bylo. Přečtěte si něco málo o historii spojování materiálů.

 


První složené nástroje


K prvnímu spojení různorodých materiálů v jeden nástroj pravděpodobně došlo ve starší době kamenné, resp. v mladém paleolitu (od přibližně 50 000 do 10 000 př. n. l.). Jednalo se o takzvanou čepelovou techniku. Ostrý pazourek, tedy kámen s ostrými lomy, se připevnil k dřevěnému nebo kostěnému topůrku. Archeologické nálezy odhalily způsob připojení – topůrko se naštíplo, do vzniklé štěrbiny se zasadil pazourek a obě části se k sobě zafixovaly lýkem.

 

Poprvé s kovem


V době bronzové (přibližně 3 500 př. n. l.) se začalo experimentovat s kovy. Oblíbená byla měď, cín a jejich slitina – bronz. Kov sloužil k výrobě náboženských a ozdobných předmětů, ke zhotovování zbraní, byl využíván ve stavebnictví a v běžném životě. Promyšlenější zbraně, stejně jako stavby nebo nábytek byly propojené nýty a hřeby.

 

Lepidla


Pro spojování se využívaly také hmoty, které po zaschnutí držely různé materiály pohromadě. Například staří Egypťané zalepovali kanopy (nádoby na vnitřnosti vyjmuté z těla při mumifikaci) směsí medu a vaječného bílku. Ve středověku se používal klih, který se vařil z kůží a kostí zvířat.

 

Dnešní spojovací materiál


V současnosti známe velké množství speciálních pomůcek, díky kterým si snadno sestavíme nábytek, různé dekorace a přiděláme na zeď například zrcadlo. Podívejte se na všechny vychytávky mezi spojovacím materiálem a sestavte si třeba domácí kutilskou KPZ.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba