PRAHA k nové cenové mapě Prahy

Cenová mapa stavebních pozemků
na území hlavního města Prahy

Dnem 1. dubna 2003 nabývá účinnosti obecně závazná vyhláška hlavního města Prahy č.5/2003 Sb. hl.m.Prahy, kterou se mění vyhláška hlavního města Prahy č.32/1998 Sb. hl.m.Prahy ve znění vyhlášky č.39/1999 Sb. hl.m.Prahy,vyhlášky č.1/2001 Sb. hl.m.Prahy a vyhlášky č.30/2001 Sb. hl.m.Prahy, o cenové mapě stavebních pozemků.

V elektronické-grafické podobě bude mapa dostupná později, nyní je k dispozici textová část s komentářem, kde jsou uvedeny instrukce k využívání cenové mapy, metodika jejího zpracování, charakteristika města a trhu s pozemky, údaje z katastru nemovitostí, seznam katastrálních území. Textovou část CMP2003, najdete zde:cmp2003.rtf

Mapa je oceňovací vyhláškou platnou na území hlavního města Prahy, avšak uvedené ocenění nijak neomezuje, ani neurčuje výši ceny pozemků, kterou si mezi sebou smluvně dohodnou kupující a prodávající.

Záměrem cenové mapy, která je každý rok doplňována a aktualizována, je zpřesnit oceňování stavebních pozemků a poskytnout přehled o trhu s pozemky a jeho současných trendech v regionu.

Výtah ze Stručné charakteristiky Prahy

Praha je správním, administrativním a kulturním centrem České republiky. Současně tvoří Praha vzhledem k počtu obyvatel i ekonomickému potenciálu hospodářské centrum celého státu. Z tohoto pohledu je významná koncentrace kvalifikovaných pracovních sil jak v oblasti podnikové sféry, tak v oblasti vědy, výzkumu a školství.

 

            Praha má 57 městských částí a 112 katastrálních území. V Praze žilo podle předběžných výsledků sčítání lidu k 1. 3. 2001 1 154 621 trvale bydlících obyvatel. Ovšem k tomuto počtu je nutno připočíst 110 tisíc osob, které dojíždějí do Prahy ze zaměstnáním, dále 60 tisíc cizinců s trvalým nebo přechodným pracovním pobytem, více než 30 tisíc dojíždějících nebo ubytovaných mimopražských studentů a dalších více než 100 tisíc osob pobývajících v Praze.

 

            S účinností od 1. 1. 2001 se Praha stala v rámci nového územně správního členění republiky samostatným krajem. Zároveň je sídlem správních orgánů a institucí Středočeského kraje, jehož velká část, zejména okresy Praha – východ a Praha – západ, vytváří s Prahou prostor s navzájem se ovlivňujícími vazbami.

 

            Praha má významné zastoupení objektů pro administrativu, obchod a dále nemovitosti, které jsou svojí funkcí spojeny se službami cestovnímu ruchu. Jako spádové město oblasti je Praha významnou křižovatkou silniční a železniční dopravy a východiskem regionální hromadné dopravy. Město leží na tahu mezinárodních silnic E 50, E 55, E 65 (dálnice D1), E 67 (dálnice D11), E 50 (dálnice D5), (E 55 (dálnice D 8), E 48 (silnice R 6) a E 65 (silnice R 10). Tato silniční propojení na území Prahy velmi významně ovlivňují atraktivitu pozemků. Stejně jako je Praha silničním uzlem území Čech, je také důležitým železničním uzlem s Hlavním nádražím prakticky v centru města a dalšími nádražími, z nichž Masarykovo je umístěno v samém jádru města a celá řada dalších se nachází poblíž lokálních center města.

 

Věková struktura obyvatelstva v Praze

předproduktivní věk (0 - 14 let)...................... 13,6%

produktivní věk (15 - 59 let)........................... 66,0%

poproduktivní věk (60 a více let)..................... 20,4%

 

            Celkový vývoj nezaměstnanosti nezaznamenává v Praze ani v celém regionu výraznější výkyvy a pohybuje se hluboko pod celostátním průměrem.

 

            K nejvýznamnějším rozvojovým prostorům města podle územního plánu hl. města Prahy patří Západní Město, Jihovýchodní Město, Barrandov, Maniny, Černý Most, Dolní Počernice, Březiněves, Dolní Chabry, Vinoř-Satalice-Třeboradice, Letňany-Kbely, Horní Počernice, Klánovice, Újezd nad Lesy, Zličín, Radotín, Lipence, Nebušice, Lysolaje, Suchdol, Písnice, Kunratice a další. Podstatná část těchto rozvojových prostorů bude využita pro funkci bydlení.

 

            Z hlediska realitního trhu je Praha výjimečná a je naprosto nesrovnatelná s ostatními velkoměsty České republiky. Charakteristika trhu s pozemky je obsažena v samostatné kapitole této zprávy....cmp2003.rtf

zdroj: Magistrát Prahy


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření