Ceny bytů letos podle očekávání rostou


Ceny nemovitostí v České republice od počátku letošního roku radikálně stouply. Hodnota nemovitostí dramaticky stoupá zejména v Praze a dalších velkých městech, které jsou pro situaci na trhu bydlení určující. "Ceny v Praze rostou minimálně o 20 procent," řekl dnešním Lidovým novinám majitel realitní kanceláře Prague Reality Martin Zelingr.

Jiní obchodníci mluví dokonce o třetinovém nárůstu. "Ceny se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšily nejvíce u atraktivních lokalit ve velkých městech, které jsou vybaveny kvalitními komunikacemi a sítěmi," říká mluvčí společnosti IPB Real Jiří Felix.

Za růstem cen stojí podle odborníků především vyšší poptávka způsobená čím dál tím levnějšími hypotéčními úvěry, několikamilionovou půjčku na byt ve větším městě si může dovolit více lidí. Svoji roli hraje i předpokládaný růst cen bydlení v Česku po vstupu do Evropské unie a očekávané zrušení deregulace nájemného.

Rodinné domy s pozemky zdražily letos v průměru o 150 až 200 tisíc korun, nejvíce zdražují byty do 50 metrů čtverečních plochy v centru Prahy. Jejich ceny se nyní pohybují kolem dvou milionů korun. Vyšší zájem však začaly firmy registrovat o větší byty, konkrétně tří- až pětipokojové.

-joh-,-ph





©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření