Jakou saunu si vybrat?

Radek Stolář, 27.7.2022

Saunování začíná zajímat čím dál tím více lidí i v našich zeměpisných šířkách. Nejenže nabízí celou řadu pozitiv pro naše tělesné schránky, ale také dokáže pozitivním způsobem ovlivňovat náš duševní stav.

 

Neprodává se však pouze jeden jediný druh sauny. Existuje více typů a ty mají ještě k tomu své vlastní poddruhy. Každý má navíc na člověka trochu jiné účinky. Na následujících řádcích si představíme alespoň základní druhy saun.

 

Finská sauna


Asi nejznámějším druhem sauny je sauna finská. Finská sauna je minimálně zevnitř takřka celá dřevěná. Mohou zde být samozřejmě i různé kovové nebo plastové prvky typu věšák, nicméně to jsou pouze drobnosti. Saunu finského typu lze rozdělit do dvou kategorií, a sice na klasickou a suchou verzi.

 

V klasické sauně generují teplo kamna s lávovými kameny. Ty se průběžně polévají, aby se tvořila horká pára. Standardně v tomto druhu sauny panují teploty od 75 do 90° C. Vlhkost vzduchu se má správně pohybovat mezi 20 a 35 %.

 

Druhou formou finské sauny je takzvaná sauna suchá. Ta je specifická mimo jiné tím, že se zde lávové kameny nepolévají. I proto je vlhkost vzduchu o poznání nižší, a sice jen 5–10 %.

 

Co je naopak vyšší, to je teplota vzduchu. Ta může dosahovat až 100° C. Nejedná se tedy o prostředí, které by bylo vhodné pro každého. Naopak, suchou saunu by neměli navštěvovat lidé, kteří mají potíže s kardiovaskulárním aparátem. Ovšem jedinci, kteří milují pronikání horkého vzduchu do těla a jsou zdravotně způsobilí si takové saunování budou užívat.

 

Po pobytu ve finské sauně se vždy musí tělo prudce ochladit, třeba ve studené vodě. Tyto náhlé teplotní změny vedou ke zlepšení imunity a také detoxikaci organismu. Pobyt ve finské sauně rovněž působí blahodárně na nervovou soustavu.

 

Co se velikosti týče, finské sauny bývají často relativně velké. Proto se obvykle nacházejí na zahradě či na dvorku. Takovouto venkovní saunu vlastní skoro každý Fin, který bydlí v rodinném domku.

 

Infrasauna


Infrasauna má stejně jako finská odnož rovněž dřevěný interiér. Víceméně jediným, za to však podstatným rozdílem, je zdroj tepla. Nejsou tu žádná kamna či lávové kameny, ale prohřívání těla zajišťují speciální infrazářiče. Ty působí přímo na tělesnou schránku, a tudíž se v infrasauně vzduch tolik neohřívá. Jeho teplota obvykle nepřesáhne 60° C.

 

Infrazáření dokáže skvěle prohřát, a tím i uvolnit svaly. Proto ji využívají mimo jiné také profesionální sportovci před tréninkem či dokonce ostrými závody. Prohřátou kostrč však ocení i lidé, kteří nikdy nesportovali.

 

Infrasauna je spíše domácí sauna. Nejmenší verze mohou klidně fungovat i v menších obydlích. Často nejsou větší než sprchový kout.

 

Kombinovaná sauna


Jak již název napovídá, jedná se o kombinaci standardní finské sauny a infrasauny. Uživatel si tak může sám zvolit, jestli dá přednost kamnům nebo infrazářičům.

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada