Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina

Zelenina teď má svou sezónu, a tak jen ten pravý čas vyzkoušet i nové možnosti, jak ji zpracovat. Pokud máte rádi grilovanou nebo pečenou zeleninu, máme pro vás jednoduchý recept, jak ji naložit a prodloužit jí život. Použít ji potom můžete jako přílohu k masu, do salátu, na křupavou bagetu, k těstovinám nebo vlastně jakkoliv vám to bude vyhovovat.

 

Na tento skvělý a lehký recept vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic - a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.

Na dvě sklenice nakládané zeleniny si připravte:

˗ 300 g cuket

˗ 300 g lilku

˗ hrst cherry rajčat

˗ 1 papriku

˗ svazek jarní cibulky

˗ čerstvé oregano nebo jiné bylinky dle chuti

˗ citronovou šťávu

˗ olej, nejlépe olivový

˗ sůl

A jak na to?

Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky.

Zeleninu rozložte na plech s pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.

Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami.

Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.

 

Tip: I na gril patří jen zdravá, svěží zelenina bez známek degradace – buď úplně čerstvá z trhu nebo dobře uskladněná. Ideální je, když budete mít chladničku se speciální zásuvkou s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi poslouží antibakteriální podložka FreshPad .


Foto: Whirlpool



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend