Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
Zelenina teď má svou sezónu, a tak jen ten pravý čas vyzkoušet i nové možnosti, jak ji zpracovat. Pokud máte rádi grilovanou nebo pečenou zeleninu, máme pro vás jednoduchý recept, jak ji naložit a prodloužit jí život. Použít ji potom můžete jako přílohu k masu, do salátu, na křupavou bagetu, k těstovinám nebo vlastně jakkoliv vám to bude vyhovovat.
Na tento skvělý a lehký recept vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic - a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.
Na dvě sklenice nakládané zeleniny si připravte:
˗ 300 g cuket
˗ 300 g lilku
˗ hrst cherry rajčat
˗ 1 papriku
˗ svazek jarní cibulky
˗ čerstvé oregano nebo jiné bylinky dle chuti
˗ citronovou šťávu
˗ olej, nejlépe olivový
˗ sůl
A jak na to?
Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky.
Zeleninu rozložte na plech s pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.
Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami.
Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.
Tip: I na gril patří jen zdravá, svěží zelenina bez známek degradace – buď úplně čerstvá z trhu nebo dobře uskladněná. Ideální je, když budete mít chladničku se speciální zásuvkou s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi poslouží antibakteriální podložka FreshPad .
Foto: Whirlpool
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem