Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina

Zelenina teď má svou sezónu, a tak jen ten pravý čas vyzkoušet i nové možnosti, jak ji zpracovat. Pokud máte rádi grilovanou nebo pečenou zeleninu, máme pro vás jednoduchý recept, jak ji naložit a prodloužit jí život. Použít ji potom můžete jako přílohu k masu, do salátu, na křupavou bagetu, k těstovinám nebo vlastně jakkoliv vám to bude vyhovovat.

 

Na tento skvělý a lehký recept vám bude stačit doslova jen pár minut na přípravu. Během grilování nebo pečení si zelenina vystačí sama, aniž by hrozilo rychlé spálení jako třeba u masa. Dalších pár minut počítejte na naplnění sklenic - a hotovo! Horká zelenina ochotně přijme a nasaje všechny chutě a vůně, takže až sklenici otevřete, čeká vás symfonie smyslových zážitků z božské zeleniny s bylinkami a kapkou svěžího ochuceného oleje.

Na dvě sklenice nakládané zeleniny si připravte:

˗ 300 g cuket

˗ 300 g lilku

˗ hrst cherry rajčat

˗ 1 papriku

˗ svazek jarní cibulky

˗ čerstvé oregano nebo jiné bylinky dle chuti

˗ citronovou šťávu

˗ olej, nejlépe olivový

˗ sůl

A jak na to?

Cuketu a lilek nakrájejte na plátky silné asi centimetr. Rajčata překrojte napůl, papriku na proužky a jarní cibulku na špalíky.

Zeleninu rozložte na plech s pečícím papírem, zakápněte olejem, osolte a pečte v troubě na 220 °C dozlatova asi 20 minut.

Upečenou zeleninu postupně navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami.

Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden. Tedy pokud tu dobrotu dřív nesníte.

 

Tip: I na gril patří jen zdravá, svěží zelenina bez známek degradace – buď úplně čerstvá z trhu nebo dobře uskladněná. Ideální je, když budete mít chladničku se speciální zásuvkou s plynulou regulací vlhkosti, která zabrání přesušení a svraskání. K tomu, aby naopak nedošlo ke kontaktu s případnou přebytečnou vlhkostí na dně zásuvky a napadení plísněmi poslouží antibakteriální podložka FreshPad .


Foto: Whirlpool



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend