Ve čtvrtek 1. září začíná školní rok 2022/2023, další prázdniny jsou ty podzimní 26. a 27. října

Rodiče školních dětí už většinou dostali od třídních učitelek seznamy školních pomůcek a všech ostatních věcí, které potřebují děti do školy nebo školky na nový školní rok 2022/2023. Kromě psacích potřeb jsou to výtvarné potřeby, boty na přezutí od bačkůrek po boty na cvičení a mnoho dalších věcí. Školní rok začíná ve čtvrtek 1. září, takže na nákupy a zařizování moc času nezbývá.

Snad ani netřeba připomínat, že seznam je to dlouhý a drahý, letos tedy ještě dražší, a nejspíše se navýší i platby za obědy, družinu a kroužky či cvičení. Ale obědy ve škole mají spoustu výhod k nezaplacení - nejenom, že děti, které chodí na oběd, nejsou vyděleny z party... ale také mají pestřejší stravu, protože co si budeme povídat - rodinné vaření se točí kolem oblíbených receptů a málokdy zabrousí do neznámých vod, takže kde jinde okusí dítě tofu, bulgur, tempeh nebo jiné méně obvyklé zdravé potraviny, pokud nejsou součástí tradiční rodinné kuchyně? Inu, nejspíše ve škole! A družina zase, kromě jiného, dovoluje rodičům zůstat v práci delší dobu - protože dovolit si (nebo vůbec najít) zkrácený úvazek a chodit dítě vyzvedávat po obědě, to může málokdo. Ale i větší děti z prvního stupně jsou v družině s kamarády, pod dohledem, hrají si a odpočinou si. 

Na první volno ze školního zápřahu přinese školákům státní svátek 28. září, které připadne na středu, a pak je čekají podzimní prázdniny ve středu 26. a čtvrtek 27. října, na které navazuje páteční státní svátek 28. října. Na zmíněné státní svátky 28. září (Den české státnosti) i 28. října (Den vzniku samostatného československého státu) budou mít volno samozřejmě i rodiče, takže pokud bude příznivé podzimní počasí, dá se podniknout ještě pěkný výlet - vzhledem k tomu, že oba tyto dny budou (velké) obchody zavřené, takže na nějaké rodinné nakupování to nebude. A podzim začíná 23. září...

Jak vidíme v kalendáři, další volno pak přijde ve čtvrtek 17. listopadu (Den boje za svobodu a demokracii) a potom už následují jako letos poslední vánoční prázdniny

Vánoční prázdniny pro školáky začínají volným pátkem 23. prosince (státní svátky 24., 25. a 26. prosince připadají na sobotu - Štědrý den, neděli - Boží hod vánoční a pondělí - sv. Štěpán) a končí v pondělí 2. ledna 2023. Do školy děti tedy půjdou až v úterý 3. ledna 2023.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky