Místo šindelů bobrovky - Vísecká rychta dostane novou střechu

kraj-lbc.cz, 30.8.2022
30. 08. 2022
 

Výměnu střešní krytiny připravuje společně se svou příspěvkovou organizací Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Liberecký kraj. Uvolní 300 tisíc korun na zpracování předprojektové přípravy. Dosavadní šindele nahradí pálené tašky, takzvané bobrovky.

„Šindele jsou velmi náročné na údržbu. S tím souvisí i mimořádné finanční nároky. Výměna šindelů za pálené tašky je samozřejmě odsouhlasená památkáři. Výměnou vyřešíme každoroční problémy, které máme jak s údržbou, tak zatékáním do objektu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vísecká rychta je zachovalé, velké roubené stavení v osadě Víska obce Kravaře. Je největší tamní zajímavostí. Stavení je chráněno jako kulturní památka České republiky. 5. dubna 1986 byla v zrestaurovaném objektu zpřístupněna první expozice pod názvem Muzeum lidového umění. Nyní je jednou ze tří poboček Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě a je také členem Asociace muzeí a galerií České republiky.

Původně na rychtě byla expozice zaměřená na vývoj lidové architektury a bydlení v severních Čechách. Později tam byla soustředěna řada kusů malovaného nábytku z období od konce 18. do poloviny 19. století i nábytek movitějších venkovanů. Nejstarší skříň je z roku 1761. Expozici stále doplňují nové přírůstky, naučné tabule i mapky. Komory v patře byly upraveny na tematické celky s ukázkami nábytku, řezbářství a nářadí. V přilehlé stáji se konají příležitostné výstavy a promítají filmy. Je v ní k vidění i dokumentace k historii stavby a muzea.

 


 
 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba