Jste připraveni na zimu - jak na vitamínové zásoby bez námahy a chytře?

Ať už sázíte na ovoce a zeleninu z farmářských trhů nebo jste si na zahradě vypěstovali vlastní, konec léta je ideálním obdobím k posílení imunity a zásobení se „poctivými“ vitamíny. Řekněme si na rovinu, lahodná zeleninová polévka, švestkový koláč z kompotu nebo voňavé lečo z vlastních „zdrojů“ potěší v zimě nejen na jazyku
Mrazte už v létě
Nejjednodušším způsobem, jak si letní úrodu odložit i na zimu, je mrazení. Pokud si chcete udělat zásoby na delší období, odborníci doporučují před samotným mrazením použít metodu blanšírování. To znamená, že očištěnou zeleninu nebo ovoce nejprve ponoříte přibližně na minutu do vroucí vody a vzápětí propláchnete studenou vodou. Tepelným šokem se sice ztratí malé množství vitamínu C, zároveň však zabráníte změně barvy, chuti či množení mikroorganismů. Na rozdíl od neupravené zeleniny a ovoce vydrží blanšírované v mrazáku až rok. Takovým způsobem můžete zpracovat kromě bylinek téměř všechno – mrkev, fazolky, cuketu, tykev, červenou řepu, hrušky i jablka. Ideální je plody nejdříve nakrájet na malé kousky a po ochlazení je rozporcovat do igelitových sáčků nebo plastových dóz vhodných k mrazení. Případně rozmixovat a zamrazit ve formě pyré. Z připravené dávky potom už snadno připravíte chutnou polévku, dětský příkrm nebo smoothie.
Lepší vypít než snístPokud si myslíte, že zásoby ovoce a zeleniny jsou v dnešní době zbytečností, nebudeme s vámi polemizovat. Naštěstí dnes už na žádné potraviny nemusíme čekat ve frontě před obchodem. A pravda též je, že čerstvému ovoci a zelenině se nevyrovná žádná vitamínová krabička z lékárny. Otázkou je jen množství, které reálně zkonzumujeme. I když doporučení na pět „zelených“ porcí denně posloucháme odevšud, jen málokdo z nás si udělá čas, aby si nakrájel jablíčka na měsíčky nebo si k obědu naložil talíř plný zeleniny. Nabízí se tak cesta nejmenšího odporu, a to dělat si poctivé domácí šťávy. Ani „poctivé“ však neznamená, že si to nemůžete celé ulehčit.
Klasika ze špajzuKdyž se řekne zpracování ovoce a zeleniny na zimu, mnohým automaticky vyvstane na mysli vzpomínka na police plné zavařeninových sklenic. Zavařování jako jeden za nejtradičnějších způsobů zpracování ovoce a zeleniny se v posledních letech dočkalo mnohých, místy až šokujících inovací – od velkých hrnců s teploměrem přes zavařování ve speciálních elektrických hrncích, mikrovlnce, či dokonce myčce nádobí. A i když tepelně konzervované ovoce a zelenina mají i své odpůrce, faktem je, že ty domácí umožňují minimálně větší kontrolu nad množstvím použitého cukru, soli či jiných přídavných látek. Nemluvě o chuti, která je u domácích zavařenin zpravidla výraznější a lepší.
Zdroj: www.sagecz.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Tepelné čerpadlo zvýší cenu nemovitosti a přiláká kupující. Pozor na energetický dluh
- Vedro v kanceláři: Co pomáhá, když klimatizace nestačí. Dostatek vody, hořčík, čerstvé ovoce, zmrzliny i pauzy
- V České Lípě rozkvete Léčivá zahrada – festival pro tělo i duši
- S rostoucí teplotou klesá pracovní výkon. Už při 27 °C se snižuje až o čtvrtinu
- Ztráta dat i koroze kontaktů. Co v létě nejvíc škodí elektronice a jak ji chránit?
- Jak zařídit chalupu? 5 praktických tipů a realizace designérky