US - prodeje starších domů v srpnu dále poklesly a to při výrazném poklesu cen


Prodeje starších domů v USA podle statistik tamní realitní asociace v srpnu poklesly meziměsíčně o dalších 0,4% na 4,8 milionu jednotek v ročním vyjádření. To je nejnižší úroveň od června 2020, kdy prodeje negativně ovlivnil rozjezd pandemie koronaviru.
V meziročním srovnání prodeje poklesly o 19,9%.

Průměrná prodejní cena poklesla meziměsíčně o 6% a se dostala na 389 500 USD. Meziročně byla o 7,7% vyšší. Letní měsíce bývají obvykle ve statistikách slabší a obvyklý meziměsíční pokles cen je zhruba 2procentní.

Výraznější meziměsíční pokles cen byl patrný především u levnějších domů s cenou mezi 250 - 500 000 USD, kde tempo poklesu dosáhlo 14%. U dražších domů mezi 750 000 až 1 mil. USD byl pokles ceny pouze cca 3%.

Za zhoršováním statistik stojí jednoznačně utahování měnové politiky za strany Fedu a návazný růst hypotečních sazeb. Průměrné úročení klíčových 30letých hypoték se před rokem pohyboval kolem 3% a nyní je blízko 6,5%.

Určitou cenovou oporou je přetrvávající nedostatek nemovitostí na trhu. V srpnu to bylo pouze 1,28 milionu domů, což je podobné množství jako před rokem. Při současných podmínkách na trhu takové množství vystačí trhu zhruba na 3,2 měsíce.

Počet prvně prodávaných domů se snížil o 13%.


Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality