Nařízení k zastropování cen energií je v mezirezortním připomínkovém řízení

mpo.cz, 30.9.2022

„Navrhovaná úprava má zajistit pomoc s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům uvedeným v nařízení vlády,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

 

V elektřině se bude cenový strop týkat všech zákazníků na hladině nízkého napětí. Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby.

Zastropování se bude týkat i malých podniků - SME (podnik do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliard korun) na hladině vysokého napětí. Ostatní odběratelé elektřiny či plynu budou mít možnost zpětné kompenzace zvýšených nákladů na energie z dotace od MPO prostřednictvím Dočasného krizového rámce.

Cenový strop 5 Kč/kWh bez DPH (tedy 6,05 Kč/kWh s DPH) u elektřiny platí pro složku za odebranou energii. Stálé měsíční plat bude pro existující smlouvy zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota v nařízení vlády na úrovni 130 /měsíc/odběrné místo.

U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/kWh bez DPH (3,03 Kč/kWh s DPH) za složku za odebranou energii. Stejně jako v elektřině, stálý měsíční plat obchodníka u existující smlouvy bude zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota na úrovni 130 /měsíc/odběrné místo.

Po vyhlášení cenového stropu v nařízení vlády budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh.

Na plynové teplárny dodávající teplo do domácností se nařízení vztahovat bude. U neplynových je situace odlišná. Z jednání s jednotlivými teplárnami vyplynulo, že případné zdražení nebude skokové a bude se pohybovat v rozmezí 20-30 %. Vláda zároveň pracuje na zajištění notifikace pomoci pro tento sektor u EK, a když se to podaří, bude zdražení ještě menší. Se zástupci tepláren jednáme průběžně,dodává ministr Síkela.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie