Co rozhoduje o maximální splatnosti hypotéky?


Maximální splatnost hypotečního úvěru v roce 2022 činí 40 let. Na takto dlouhou splatnost však nedosáhnou všichni žadatelé. Co rozhodne o tom, po jak dlouhou dobu budete moci splácet svůj úvěr, to se dozvíte na níže uvedených řádcích.

Standardem trhu je 30 let, ve vybraných případech lze získat úvěr se splatností 40 let

V první řadě rozhoduje metodika konkrétní hypoteční banky, kdy mezi jednotlivými finančními institucemi jsou rozdíly v tom, jestli a za jakých podmínek je možné získat úvěr na dobu delší 30 let (tato splatnost je jakýmsi standardem trhu).

Dále o maximální splatnosti hypotečního úvěru rozhodují:

- Věk nejstaršího žadatele, případně žadatele s nejvyšším příjmem, kdy všeobecně platí, že hypoteční úvěr by měl být doplacen do 70 let věku tohoto žadatele, tj. buď nejstaršího žadatele či žadatele s nejvyšším příjmem (existují pochopitelně výjimky umožňující splácení do 75 let věku).

- LTV hypotečního úvěru, tj. poměr mezi výší hypotéky a zástavní hodnoty nemovitosti.

- Příjmy žadatele, kdy naopak může být nutné splatnost úvěru prodloužit tak, aby měsíční splátka klesla na úroveň umožňující schválení žádosti o úvěr.

- Počet žadatelů o úvěr, kdy v některých případech lze při výpočtu maximální splatnosti úvěru vycházet z věku nejmladšího z žadatelů.

- Účel úvěru, kdy splatnost 30 a více let lze získat v případě účelových hypoték, u neúčelových (amerických) hypoték se maximální doba splatnosti pohybuje mezi 20–25 lety.

Se splatností hypotečního úvěru lze pracovat v průběhu i na konci fixace úrokové sazby

Důležité je zmínit, že splatnost úvěru lze změnit vždy na konci fixace úrokové sazby zdarma, případně za poplatek (cca 5 000 ) v průběhu fixace úrokové sazby. Pokud nyní požádáte o úvěr se splatností 30 let, neznamená to, že úvěr skutečně budete splácet tuto dobu. Na druhou stranu, změna splatnosti hypotéky je možná poté, co ji schválí hypoteční banka, která před tímto krokem kontroluje výše uvedené body, tj. věk žadatele, příjmy žadatele apod.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky