Díky rekonstrukci se zámek Protivín vrací zpět k Martinelliho architektuře


 Zrenovovaný zámek bude tvořit zázemí pro členy Royal Capital Clubu. V osmnáctém století byly fasády zámku upraveny právě podle návrhů tohoto významného Rakušana a můžeme tedy říci, že svou novou podobou se zámek přibližuje k té, kterou už jednou v minulosti měl.

Anton Erhard Martinelli byl knížecím dvorním stavitelem ve službách Schwarzenbergů a velká část jeho projektů pro tento aristokratický rod je spojena právě s jihočeským regionem. Zrealizoval například přestavbu mincovny na zámku Český Krumlov, barokní přestavbu zámku Hluboká, úpravy zámku v Třeboni a dalších. Kromě toho působil ve službách Liechtensteinů, kněžny Althann Pignatelli, rodiny Esterházy i dalších členů předních rakouských aristokratických rodin a v neposlední řadě pracoval i přímo pro císaře Karla VI. Z jeho návrhu vychází i barokní fasáda českobudějovické radnice. Barvou fasády vracíme zámek jeho původnímu baroknímu vzhledu a oslavujeme um a estetiku Martinelliho řešení,“ sdělila vedoucí projektu THE ORB architektka Věra Nagyová a dodala: „K volbě barevné kombinace fasády jsme přistupovali velmi zodpovědně, protože si uvědomujeme, že zámek umístěný v čele protivínského Masarykova náměstí je dominantou města. Věřím, že jde o pozitivní změnu a zámek bude působit elegantněji. V současné době také pracujeme na celkovém konceptu a vzhledu podzámčí, které by samotný zámek mělo doplnit a jasně k němu patřit, přesně tak, jak tomu bylo v minulosti.“

"Předchozí červenobílá barevnost fasád protivínského zámku odpovídá úpravě typické pro barokní stavby sedmnáctého století. Dnešní fasáda ale pochází až ze dvacátých let osmnáctého století a v té době se tato barevná kombinace téměř vůbec nepoužívala. Pro knížete Adama Františka ze Schwarzenbergu ji navrhl vídeňský architekt Martinelli, který projektoval nejen přestavbu zámku, ale i většinu budov předzámčí. Šedo bílá barevnost je přitom pro jeho realizace typická, " doplnil historik Martin Šanda, autor výpravné monografie Anton Erhard Martinelli ve schwarzenberských službách.

Práce na fasádách zámku začaly již počátkem podzimu, a to převážně lokálními opravami a očišťováním kamenných prvků. V rámci revitalizace krovu a výměny střešní krytiny byly upraveny vikýře a vyzděny základní části komínů. V současné době práce na fasádách nepokračují kvůli zimnímu období a nízkým teplotám – spustí se ale opět na jaře.

Zámek Protivín je jednou z nejvýznamnějších památek jihočeského regionu. V minulosti zde došlo ke ztrátě mnoha cenných originálních konstrukcí a povrchů, a tak je nyní nutné hledat řešení i s pomocí nových materiálů. Při rekonstrukci je zásadní cit pro řešení detailů i umění řemeslné práce. Projektová dokumentace byla s pracovníky památkové péče průběžně konzultována a zohlednila výsledky provedených průzkumů, “ sdělil zástupce z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, který na rekonstrukci dohlíží.

V roce 2022 jsme na zámku téměř dokončili tu nejnáročnější část a tou jsou revitalizace a opravy původních konstrukcí. Zde jsme například museli sundat všechny omítky a udělat je zcela nové – přeci jen třicet let nepoužívání se na zámku podepsalo. Za zmínku také stojí výměna pozednice, která byla velmi složitá. Za to patří největší díky všem, co se na stavbě podílejí a starají se o její chod i v této složité době stavebnictví, kdy se některé materiály velmi těžko shánějí. Příští rok už bude o nových prvcích, a hlavně o těch viditelných. Některé části areálu budou, když vše půjde jak má, v příštím roce spuštěny ve zkušebním provozu s tím, že revitalizace dalších částí bude následovat,“ informovala Věra Nagyová.

Zámek Protivín na jihu České republiky sahá svou historií až ke gotickému hradu, který patřil mimo jiné do majetku krále a císaře Karla IV. Nyní se stane prvním z projektu THE ORB prestižního klubu Royal Capital Club, za kterým stojí královské a další významné rodiny ze všech kontinentů světa.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy