Třetina adventních požárů vzniká v domácnostech. Hořící svíčka je otevřený oheň, varují hasiči

Redakce, 28.11.2022
Třetina adventních požárů vzniká v domácnostech. Hořící svíčka je otevřený oheň, varují hasiči

Začíná advent a s ním řada lidí zdobí své domy a byty vánočními dekoracemi. Hořící svíčky na adventním věnci vytváří tu správnou sváteční atmosféru, způsobují však i většinu prosincových požárů, které každoročně zaměstnávají záchranné složky i pojišťovny. Podle průzkumu přitom každá třetí domácnost nemá sjednané pojištění, které případné škody kryje.

V období adventu a vánočních svátků hasiči vyjíždí každoročně ke zhruba 1 200 požárům. Přibližně třetina z nich vzniká v domácnostech, nejčastěji od zápalek, svíček, prskavek a vánoční pyrotechniky. „Dříve, než škrtneme sirkou, bychom si měli uvědomit, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Pavla Jakoubková. V loňském roce hasiči zasahovali v období od první adventní neděle do 26. prosince u 1 224 požárů, při nichž došlo ke 120 případům zranění a 9 lidí bylo usmrceno. V drtivé většině případů byly iniciátory požárů zápalky nebo svíčky.

Podle mluvčí pojišťovny Uniqa Evy Svobodové dochází až do samotného Štědrého dne častěji k požárům adventních věnců než vánočních stromků. Až devadesát procent věnců dostupných na trhu je přitom označeno jako dekorace. Tento typ věnců není určený k zapalování svíček, protože nemá nezbytné podkladové mističky. Při vlastnoruční výrobě domácích věnců hasiči doporučují pořídit si speciální adventní svíčky, které jsou ošetřeny voskovou vrstvou. Věnce by naopak neměly být vyrobené z vysoce hořlavých materiálů, jako jsou hobliny, suché dřeviny, papírové ozdoby a podobně. Hasiči důrazně varují, aby uživatelé umisťovali věnce na bezpečné místo, daleko od hořlavých materiálů, a otevřený plamen nikdy nenechávali bez dozoru. „Mnohdy lidé postaví věnec na stůl například vedle vázy s květinami, špatně posoudí vzdálenost svíčky od naklánějících se větví a dochází k požárům. Takové požáry však nebývají velkého rozsahu a lidé je včas zvládnou uhasit sami i hrníčkem nebo kýblem s vodou,“ uvádí mluvčí Pražského hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Stromky hořely loni rekordně často

Pravidelně se také opakují požáry způsobené vzplanutím vánočních stromků, loni hasiči vyjížděli k 11 takovým případům, což je nejvyšší počet za posledních pět let. „Každý rok dochází k požárům vánočních stromků a v několika případech to dojde až tak daleko, že chytne celý byt. Stromek vzplane během několika vteřin a může rychle zapálit další věci jako sedačku nebo záclony. Takový požár už nelze uhasit vlastními silami. Zplodiny hoření navíc poškodí celý byt, který je pak téměř neobyvatelný,“ upozorňuje Martin Kavka s tím, že často jsou na vině prskavky, které však na stromeček v žádném případě nepatří. V roce 2020 přitom hasiči evidují od stromků jen 4 požáry.

Alkohol může ovlivnit vyplacení pojistky

Mezi další typické vánoční a silvestrovské škody patří podle Evy Svobodové úrazy elektrickým proudem způsobené nekvalitními elektrickými svíčkami a také vážná zranění od nespolehlivé pyrotechniky často pochybného původu. Pojišťovny zaznamenávají také zvýšený počet škod, u kterých sehrál roli alkohol. Ten ale může být důvodem k odmítnutí vyplacení škody. „Během vánočních svátků stoupá počet škod, u něhož musí pojišťovna tento faktor zohlednit. Obecně platí, že jde o hrubé porušení povinností z pojištění a klient tedy musí při škodě počítat s postihem. Pojišťovna vždy posuzuje, jaký vliv měl alkohol na vznik a rozsah vzniklé škody, a podle toho je případně oprávněna své plnění upravit,“ upřesňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Podle aktuálního průzkumu analytické společnosti Emadata.cz nemá pojištění domácnosti uzavřena více než třetina českých domácností, konkrétně 35,8 procent. Zejména mladší lidé ho podceňují, lidí do 26 let s pojištěním je jen zhruba polovina. Naopak největší procento lidí s pojištěním domácnosti (77,1 %) je ve věkové kategorii nad 55 let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky