Ceny nemovitostí čekají na rozhodující impuls. Pohyb už vidíme na second-hand trhu, prodejní metodou budoucnosti mohou být aukce

Redakce, 29.11.2022

Velký otazník visící nad cenami nemovitostí nedá spát jak mnohým odborníkům, tak domácnostem. Zatímco experti se snaží predikovat další vývoj, domácnosti, které chtějí prodat nebo koupit, si nejsou jisté adekvátní cenou. Trh nemovitostí se začal již rozhýbávat u starších bytů, transakcím mohou dále pomoci i formy prodeje určující optimální cenu.

Trh s nemovitostmi začal přibržďovat už ve 2. čtvrtletí letošního roku. Aktuálně je ve fázi zmražení, nicméně řada bytů začala již zlevňovat, což může dle odborníků trh rozhýbat. Snižování cen je markantní zejména na trhu starších neboli tzv. second-handových bytů. „Mírné zlevňování starších bytů začalo již mezi dubnem a červnem letošního roku. Poslední statistiky za třetí čtvrtletí ukazují, že v Ostravě se ceny bytů snížily až o 5 procent, v Brně o 4 procenta, v hlavním městě o 2 procenta,“ říká k cenám starších bytů Lumír Kunz ze společnosti FérMakléři.cz. „U second-hand nemovitostí jsme byli svědky rychlého přetočení převisu poptávky do převisu nabídky. Meziročně je nabídka až dvojnásobná,“ říká Jindřich Roun, obchodní ředitel společnosti Gepard Finance. Dle něj by to mohly být právě klesající ceny starších bytů, které by trh mohly rozhýbat.

Prostor pro zlevňování na trhu bezesporu je. Loni na konci třetího kvartálu byly ceny bytů nezanedbatelně nižší než stejnou dobou letos. „V Olomouci se začátkem října 2021 byty prodávaly dokonce o 18 procent levněji, než tomu bylo tou dobou letos,“ říká Lumír Kunz. I v Ústí na Labem, Plzni a Hradci Králové ukazovaly meziroční statistiky za třetí kvartál cenový růst. Nejméně zdražilo meziročně naopak Brno a to o 4 procenta. Praha zaznamenala meziroční zdražení ze 117 tisíc korun na 125 tisíc za metr čtvereční, tj. téměř 7% růst.

Vedle vysokých cen nemovitostí je dalším tlumícím faktorem stav na trhu hypoték, které dle říjnové analýzy Gepard Finance dosahovaly pro 80% úvěry fixované na 5 let vyhlašované úrokové sazby 6,42 %. Jindřich Roun však v této souvislosti upozornil, že v řeči čísel jsou tolik diskutované drahé hypotéky pořád smysluplné. „Pokud máme inflaci 18 procent, tudíž se nám peníze znehodnocují o přesně tolik procent, úvěr s úrokem 6 procent dává pořád smysl. Hlavní problém trhu vidím spíše v nejistotě domácností ohledně jejich rozpočtu – nikdo si není jistý, kolik mu skrze energie zbyde peněz,“ uvažuje Jindřich Roun.

V době, kdy ceny starších nemovitostí sice již zahájily pokles, ale řada prodávajících stále otálí na vysokých úrovních, mohou dle odborníků rozhýbat trh i alternativní formy prodejů. Těmi jsou například aukce – pomáhají totiž vytvořit pro prodávajícího optimální cenu. Například české největší on-line tržiště Aukro nabízí ve spolupráci se společností Férmakléři.cz a Valuo.cz online aukce nemovitostí od 2. kvartálu letošního roku. „Věříme, že aukce je nejspravedlivější určení ceny pro kupujícího i pro prodávajícího. Pravidelná měsíční návštěvnost Aukra na úrovni 9 až 12 milionů navíc pomůže makléřům i prodejcům oslovit větší počet potenciálních zájemců,“ říká k této formě prodeje Radek Vít, ředitel pro business development Aukra. Aukce je podle něj vhodná pro jakýkoliv typ nemovitosti. „Aktuálně pomáháme například obci Hlízov prodat transparentně 18 pozemků. Obec už eviduje 200 zájemců,“ dodává Radek Vít.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality