Většina domácností je podpojištěných, hrozí značné krácení plnění

Ceny rezidenčních nemovitostí se dlouhodobě výrazně zvyšují. Jen v samotné Praze došlo v horizontu tří let ke zdražení jednoho metru čtverečního o 44 %. Ruku

v ruce s tím však zapomínáme na jednu důležitou věc – aktualizovat pojištění nemovitosti. Situace je přitom vážná. Podle odhadů České asociace pojišťoven je podpojištěných 70 % nemovitostí. Domácnostem proto hrozí, že se jim výrazně zkrátí pojistné plnění. A to výrazně více, než se lidé často sami domnívají.

Tornádo, které v loňském roce zasáhlo Jihomoravský kraj, plně obnažilo problém podpojištění. Domácnostem hrozilo, že dostanou za své často zcela zdevastované rodinné domy jen zlomek peněz. Některé rodiny dokonce neměly nemovitosti pojištěné vůbec. Mnoho věcí se od té doby změnilo a počet pojištěných nemovitostí se zvyšuje, situaci však nelze zdaleka označit za dobrou.

„To, že si čím dál více lidí chrání svůj majetek, vnímáme bezesporu kladně. Riziko podpojištění nemovitostí však neustále stoupá a málokdo si pojistku pravidelně aktualizuje. V ideálním případě bychom si ji měli se současnými tendencemi revidovat jednou za dva roky, jako nejzazší termín pak vnímám zhruba pět let,“ doplňuje Ondřej Vacek, produktový specialista portálu Top-Pojištění.cz, který je obchodní značkou společnosti Ušetřeno s.r.o.

Modelový příklad:

Aktuální hodnota rodinného domu: 10 milionů korun
Pojistná částka: 5 milionů korun tj. 50% podpojištěnost
Celkové pojistné plnění v případě totální škody: 2,5 milionu korun.

„Lidé si nejsou často vědomi toho, že se plnění zkracuje ještě o míru podpojištěnosti. Silně podpojištěné domácnosti proto mohou dostat jen zlomek hodnoty své nemovitosti v případě totální škody,“ uvádí Vacek. „Aktualizace pojistky na současnou cenu nemovitosti přitom nemusí být finančním strašákem a může zdražit pojistku jen o několik stokorun ročně. A to za klid a jistotu nekráceného plnění jistě stojí,“ zakončuje Vacek.


Portál Ušetřeno.cz, který patří do skupiny ČSOB, umožňuje spotřebitelům si snadno a rychle vybrat nejen z různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, ale také pomáhá ušetřit na plynu a elektřině nebo na mobilních službách. Stačí vyplnit krátký dotazník a poradci Ušetřeno.cz spočítají nejvýhodnější nabídku každému klientovi na míru a pomohou vše zařídit.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality