Češi patří mezi evropskou špičku ve vlastnickém bydlení

Pořídit si vlastní bydlení nebo raději žít bezstarostně v nájmu? Češi mají v tomto ohledu jasno. Průzkum mezinárodní realitní sítě RE/MAX Europe Housing Trends Report, který se uskutečnil na sklonku léta tohoto roku ve 22 evropských zemích potvrdil, že Češi upřednostňují bydlení ve svém. Podíl vlastnického bydlení v Česku dosahuje téměř 72 procent populace, což je o 10 procentních bodů více než je běžný průměr v zemích Evropské unie.

Nejvyšší podíl vlastnického bydlení v Evropě dosahuje Maďarsko s více než 80 procenty, které následuje Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, Řecko, Španělsko a Itálie, kde více než 70 procent obyvatel bydlí ve vlastní nemovitosti.

„Vysoký podíl vlastnického bydlení v Česku není překvapující, protože odráží situaci předchozí dekády, kdy levné hypotéky a rostoucí kupní síla umožňovaly snadný nákup domů a bytů. Náklady na vlastní bydlení byly dlouhodobě levnější než výdaje za nájem. V tomto roce se situace výrazně změnila, protože ceny nemovitostí u nás dosáhly rekordních výšin. Situaci navíc umocnila vysoká inflace, která zapříčinila nárůst hypotečních úroků a v kombinaci s restrikcemi pro poskytování půjček na bydlení ze strany ČNB, přiměla část zájemců k pronájmu bytů místo jejich nákupu,“ vysvětluje generální ředitel RE/MAX Česká republika Jan Hrubý.

Naopak nejnižší podíl vlastnického bydlení v evropských zemích zaznamenáváme ve Švýcarsku, kde vlastní nemovitostí disponuje pouze 37 procent obyvatel a v Německu, kde bydlí ve vlastním 41 procent populace. Více než polovina obyvatel vlastní nemovitost v Anglii, Finsku, Francii, Walesu nebo v Izraeli.

Výsledky evropského průzkumu ukazují, že nejnižší podíl bydlení ve vlastním je v zemích jako je Švýcarsko nebo Německo, kde jsou ceny nemovitostí dlouhodobě nejvyšší a kde je nájem tradiční formou bydlení s jasnými pravidly. Domníváme se, že v Česku nás v nejbližších letech čeká výraznější nárůst počtu lidí bydlících v nájmech,“ doplňuje Jan Hrubý z RE/MAXu.

Podle průzkumu jsou rozhodujícími faktory pro bydlení pro Čechy dostupnost práce a zdravotní péče. Až 43 procent respondentů láká bydlení ve městech zejména kvůli lepší kvalitě života, což souvisí především s dopravou a kratší dobou dojíždění do práce nebo školy, významný vliv má také dostupnost kulturního vyžití.

Přehled podílu vlastnického bydlení ve vybraných evropských zemích

Průzkum společnosti RE/MAX, který byl proveden mezi 16 tisíci respondenty ve 22 evropských zemích také zkoumal trendy na jednotlivých realitních trzích a zaměřil se na rozdíly v aspektech ovlivňující jejich vývoj.

Ekonomika

Navzdory rostoucím životním nákladům a předpovědím těžších časů v celé Evropě průzkum ukazuje nárůst zájmu o nákup nemovitostí. Ve srovnání s předchozím rokem letos vzrostl o více než třetinu.

Nejvíce patrný růst zájmu o koupi nemovitostí zaznamenal průzkum v Portugalsku (+40 %), Finsku (+36 %), Bulharsku (+35 %) a Rumunsku (+30 %).

Na druhou stranu vidíme země jako je Polsko (6 %), Rakousko (6 %), Německo (4 %) nebo Česká republika (-2 %), kde úmysl pořídit si nemovitost zůstal ve srovnání s předchozím rokem stejný nebo dokonce klesnul.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy