Bez řešení pro srážkovou vodu už nový dům nepostavíte

Redakce, 20.1.2023
Jak si vybrat nádrž na dešťovku a jakým čerpadlem ji vybavit? Na co si dát pozor, než začnete stavět? Nezapomeňte na srážkovou vodu 

Kvůli novelizaci zákona o vodách z roku 2021 momentálně nemáte šanci získat stavební povolení, aniž by váš projekt předem neobsahoval řešení, jak nakládat se srážkovou vodou. Při provedení těch správných kroků navíc ušetříte jak přírodu, tak i své finance. Dešťová voda totiž už dávno nemá využití pouze v zahradách. Své místo má také v domácnosti.

Nad způsobem, jakým zacházet s dešťovou vodou, by se měli zamyslet všichni, kdo se plánují pustit do stavby rodinného domu nebo do úprav již stojících staveb. Podle novely zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a změně některých zákonů z roku 2021 totiž musí mít každá novostavba způsob řešení, jakým se s dešťovkou vypořádá.

„Řešení se v takovém případě nabízejí tři. Tím prvním je nechat vodu vsáknout do půdy. Jedná se o bezesporu nejekologičtější způsob, ale záleží na složení a propustnosti půdy a srážková voda nebude mít dalšího využití. Druhou možnost představují tzv. retenční nádrže. Ty slouží především k záchytu vody u velkých ploch a průmyslových objektů. Po určité době je v nich zadržená voda vypouštěna do vodních toků nebo do kanalizace. Třetí možností jsou podzemní nádrže, díky kterým srážkovou vodu můžete skladovat a používat jak na zahradě, tak i v domácnosti,“ vysvětluje Pavel Knotek ze společnosti PREFA Brno, která se na výrobu a instalaci betonových nádrží na sběr dešťové vody zaměřuje.

Plýtvání se dá předejít

Podle Pražských vodovodů a kanalizací spotřebujeme denně v průměru 113 litrů pitné vody. Z toho pouze polovinu použijeme na osobní hygienu, mytí nádobí, přípravu jídla nebo na samotné pití, kde je čistá voda nenahraditelná. Zbytek, který využíváme například na praní nebo splachování, je ale možné nahradit vodou dešťovou. Jediné, co je na to zapotřebí, je správná nádrž.

Na velikosti nádrže záleží

Nejčastějším způsobem sběru a skladování dešťové vody jsou sudy, ať už plastové nebo nerezové, do kterých je přiveden svod z okapů. V takové vodě se ale mohou skrývat choroboplodné zárodky, jelikož se dostane do kontaktu například se střešní krytinou. Taková voda je pak vhodná kromě zalévání zahrady jen na umývání auta.

Trochu složitějším, avšak výhodnějším řešením, je pořízení podzemní nádrže na jímání srážkových vod. Do takových nádrží se vejde větší množství vody, kterou navíc při správném ošetření můžete využít na splachování toalety nebo praní prádla.

„Denně spotřebujeme na splachování a praní prádla kolem 44 litrů pitné vody. Tomuhle plýtvání se dá předejít pořízením podzemní prefabrikované nádrže na jímání dešťových vod. Pokud k ní přidáte filtrační košíky v okapových roštech, zemní filtr, vodárnu s čerpadlem a rozvody, můžete „dešťovku“ využívat i na domácí práce nebo zmíněné splachování,“ říká Pavel Knotek.

Kromě toho, že tak na „dešťovce“ ušetříte za stáčení vody, snížíte i opotřebení své pračky. Srážková voda totiž neobsahuje tolik minerálů jako ta, kterou odebíráte z vodáren. Díky tomu si při praní vystačíte s menším množstvím pracího prášku a zároveň budete předcházet vzniku vodního kamene.

Podzemní nádrže na skladování srážkové vody mají také tu výhodu, že udržují teplotu pod 16 stupňů Celsia a tudíž v nich nedochází k nechtěnému množení bakterií. Uskladněnou vodu tak můžete využívat celoročně.

Na co myslet, než se pustíte do budování podzemní jímky

Ještě, než se rozhodnete, jakým způsobem budete dešťovou vodu skladovat, je dobré si uvědomit, na co ji plánujete používat.

Pokud vám jde o to mít vodu na zalévání zahrady a občasné umytí auta, pravděpodobně si vystačíte s plastovými sudy nebo kontejnery. V takovém případě je potřeba si dávat hlavně pozor před kontejnery „z druhé ruky“ a zjistit si, jestli se v nich v minulosti neskladovaly nebezpečné chemikálie.

Pokud ale plánujete zachovat se ekologicky, a ještě k tomu v budoucnu ušetřit i své peněžence tím, že budete využívat srážkovou vodu v domácnosti na praní, úklid nebo splachování, budete potřebovat podzemní nádrže.

Pořízení podzemních jímek na srážkovou vodu je sice nákladnější než koupě kontejnerů. Postupem času se vám ale na ušetřené spotřebě vody samy zaplatí, a navíc na jejich zbudování dotacemi přispívá také ministerstvo životního prostředí, které uhradí až 50 % vašich nákladů. Informace, jak si o příspěvek na podzemní nádrže zažádat, naleznete na stránkách www.dotacedestovka.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba