Nových bytů se loni v Praze prodalo nejméně za 20 let, růst cen na konci roku výrazně zpomalil

EKOSPOL, 20.1.2023

Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace výrazně zasáhly pražský rezidenční trh. Za celý loňský rok developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což je nejméně za posledních 20 let. To je takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě loni propadly o 63 procent. V roce 2021 se prodalo dvaapůlkrát více bytů než loni. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data následně zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

 
V posledním čtvrtletí loňského roku sice prodeje v porovnání se třetím kvartálem nepatrně vzrostly na 450 prodaných nových bytů, přesto jde o druhé nejhorší čtvrtletí v historii monitoringu trhu. V meziročním srovnání propadly prodeje za čtvrté čtvrtletí 2022 na polovinu.

„Na trhu působíme už tři desítky let a tak špatný rok jako byl ten loňský, jsem ještě nezažil. Zásadní vliv na propad prodejů měly v podstatě nedostupné hypotéky. Ty jsou nejdražší od začátku devadesátých let minulého století. Zásadní je také znovuzavedení přísnějších požadavků na posuzování žadatelů o hypotéku, které opět platí od loňského jara. Kvůli těmto tvrdým podmínkám stanoveným Českou národní bankou na hypoteční financování nedosáhnou ani lidé, kteří by s tím ještě nedávno žádný problém neměli. Dopad na rezidenční trh je přitom jednoznačný. Zatímco dlouhodobě koupi nového bytu v Praze financovala polovina kupujících, loni to byl už jen každý desátý. Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací, říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

 
Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě předloni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Šlo o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo předloňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celou dobu, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Nové byty zdražily o 14,5 procenta, na konci roku růst cen zpomalil

Vysoké ceny stavebních prací a materiálů vedly k tomu, že ceny nových bytů i přes nižší poptávku i loni zdražovaly. Metr čtvereční nového bytu na konci loňského roku vyšel v průměru na 147 050 korun, což představuje meziroční nárůst o 14,5 procenta. Za pětapadesátimetrový byt tak kupující zaplatí o milion korun více než o rok dříve.

Na konci loňského roku však zdražování výrazně zpomalilo. V porovnání se třetím čtvrtletím 2022 vzrostla průměrná cena za metr čtvereční o pouhé jedno procento.

 
„Zdá se, že jsme dosáhli vrcholu a ceny nových bytů na pražském trhu budou spíše stagnovat, případně jen mírně růst v jednotkách procent. Nutno však zdůraznit, že ceny z konce roku nemusí zobrazovat realitu, protože mnoho velkých developerů začalo k novému bytu nabízet různé bonusy, například vybavenou kuchyňskou linku či poukaz na vybavení bytu. Tyto nabídky konečnou cenu nového bytu snižují, přestože nejsou oficiálně uváděny jako slevy. Opticky tak průměrná cena neklesne, přestože reálně může být nižší,“ upozorňuje šéf Ekospolu Korec, podle nějž se ale nějaké zásadní zlevňování čekat nedá.

Developeři nepůjdou pod náklady, za které byty postavili. Raději na čas přeruší prodej, než by realizovali ztrátu,“ podotýká Korec z Ekospolu.

Dostupných bytů zůstává v cenících developerů více.


Rekordně nízká aktivita na trhu vede k tomu, že v cenících developerů zůstává k dispozici více bytů. Na jeden prodaný byt už jsou skoro dva nabízeném, což je také nevídané. Oproti konci roku 2022 si mohou zájemci mnohem lépe vybírat, v nabídce je o 1780 nových bytů více.
Vývoj letošního roku zůstává nejistý. „Vytvářet jakékoliv predikce je v současné velmi turbulentní době nemožné. Velice pravděpodobně se ale situace letos příliš nezmění. Prodeje bytů pro vlastní bydlení vzrostou teprve tehdy, jakmile zlevní hypotéky. Jejich úrok je vázán na základní úrokové sazby určované Českou národní bankou, která však jejich brzké snižování neplánuje. Letos se tak výrazně levnějších hypoték s velkou pravděpodobností nedočkáme. Přetrvávající vysoká dvouciferná inflace naopak tlačí lidi s vlastními úsporami, aby je vhodně investovali a ochránili je tak před znehodnocením. Právě nemovitosti přitom z tohoto pohledu představují jedny nejlepších a nejbezpečnějších investic. Jejich zhodnocování totiž dlouhodobě inflaci poráží,“ zdůrazňuje Korec, podle kterého budou na rezidenčním trhu také více aktivní velcí institucionální investoři typu penzijních fondů, kteří mají zájem o celé bytové domy. Právě oni by mohli propad poptávky jednotlivých kupujících kompenzovat.
Při nákupu bytů je vhodné řídit se takzvaným Korcovým pravidlem, které říká, že cena bytu do 50 metrů čtverečních by neměla přesáhnout dvacetinásobek jeho ročního nájemného.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality