Průvodci zvou na architektonické skvosty Zlína

zlin.eu, 15.2.2023

Zlín – Asociace průvodců ČR uspořádá v rámci Mezinárodního dne průvodců po celé zemi komentované prohlídky vybraných památek a zajímavých míst.

autor foto: Michal Nevařil

Město Zlín se k akci připojí speciálním programem, komentovanými procházkami v rámci svého vlastního projektu.

„V sobotu 25. února uspořádáme hned dvě zajímavé procházky. Profesionální průvodci provedou milovníky architektury nebo návštěvníky města po největších klenotech zlínské architektury,“ uvedla vedoucí Městského a informačního turistického střediska Pavla Julinová.

Obě prohlídky mají shodný začátek ve 14 hodin. První trasa nazvaná Plánované město začne na náměstí Míru u radnice. Lidé se na ní seznámí nejen s historií města, ale i s takzvanými funkčními zónami, podle kterých se plánoval moderní urbanismus Zlína. Průvodce zavede účastníky do někdejšího továrního areálu firmy Baťa s historicky prvním mrakodrapem v tehdejším Československu, součástí vycházky je i návštěva Památníku Tomáše Bati.

Druhá trasa s názvem Bydlení u Bati povede od Velkého kina. „Pokud se chcete více dozvědět o bydlení v typických baťovských domcích z červených cihel, pak se vydejte právě na tuto procházku. Zavede vás totiž také do bývalé první dělnické čtvrti Letná,“ láká návštěvníky Pavla Julinová. „Dozvíte se také, co byly a pro koho byly určeny svobodárny či internáty a setkáte se s několika experimentálními stavbami. Patří mezi ně třeba americký katalogový dům Alladin, který si Tomáš Baťa nechal přivézt z Ameriky.“

Kapacita účastníků obou prohlídek je omezena. Zájemci si své místo mohou včas rezervovat přes elektronický formulář. Více o ZÓNĚ ZLÍN naleznete na http://bit.ly/zonazlin.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky