Rok kulatých výročí. V Libereckém kraji slaví muzea, galerie, sklářské firmy i Ještěd

Rok kulatých výročí. V kraji slaví muzea, galerie, sklářské firmy i Ještěd
17. 02. 2023

Hned několik výročí významných míst, památek a událostí si letos připomíná Liberecký kraj. Slaví instituce, firmy, škola i zábavní centrum a chybět nebudou ani nejrůznější doprovodné události.

„Letošní rok je na výročí významných institucí v Libereckém kraji skutečně bohatý. Řada kulturních institucí, známé firmy, ale také půl století Ještědu. U příležitosti těchto výročí se budou konat nejrůznější akce pro veřejnost,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Severočeské muzeum, které se dnes řadí mezi jedna z turisticky nejnavštěvovanějších míst Libereckého kraje, letos oslaví 150 let své existence. Muzeum bylo založeno v roce 1873 a od té doby prošlo několika rekonstrukcemi. Ta poslední byla dokončena v roce 2020 a vyšla v přepočtu na 143 milionů korun. Oblastní galerie – muzeum umění v bývalém lázeňském komplexu hned naproti přes ulici – má 70. jubileum.

Liberecká radnice, novorenesanční ikona postavená mezi lety 1888 až 1893, která má předlohu v rakouské Vídni, oslaví 130 let. Divadlo F. X. Šaldy, soused liberecké radnice, má 140 let od slavnostního otevření. Předchůdce toho dnešního, Soukenické divadlo, bylo z velké části dřevěné a v roce 1879 vyhořelo. Ze sbírky, ve které se vybralo zhruba 260 tisíc zlatých, se postavila nová budova divadla.

Křišťálové údolí také slaví. Společnost Preciosa, český výrobce křišťálového skla, sídlící v Jablonci nad Nisou, byla založena před 75 lety. Sklářské muzeum v Novém Boru zase oslaví 130 let. Crystalex s.r.o., který je největším domácím výrobcem nápojového skla, si připomíná 75 let od svého vzniku. Největší výrobce šperků s českými granáty Granát Turnov existuje 70 let a od založení Muzea v Kamenickém Šenově uběhlo 100 let.

Jediná vysoká škola v Libereckém kraji, jž je Technická univerzita v Liberci, byla založena v roce 1953 jako Vysoká škola strojní. Měla tehdy 6 kateder, které se zaměřovaly na klasické obory, typické pro severní Čechy – strojírenský, textilní, oděvní, sklářský a keramický průmysl.

Ještěd, ikona a symbol, který stráží Liberec, shlíží do údolí od roku 1973. A kabinová lanovka na Ještěd, která je momentálně mimo provoz, by letos měla 90 let od zahájení svého provozu.

Opomenout nelze ani zábavní Centrum Babylon. Ten bude letos slavit 25 let od vybudování první etapy zábavního centra. Ta zahrnovala především nákupní městečko, brzy poté také diskotéku, restauraci a lunapark s pouťovými atrakcemi.

Mnoho dalších zajímavých tipů se nalézá na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky