Realitní trh loni v Česku propadl na polovinu, klesl zájem o staré i nové byty a také o rodinné domy

EKOSPOL, 23.2.2023

Nemovitostní trh v Česku loni zažil nejhorší rok za celou dekádu. Prodeje rodinných domů loni klesly meziročně o 49 procent, starších bytů o 51 procent a nových bytů dokonce o 57 procent. Vyplývá to z aktuální analýzy České bankovní asociace a společnosti Dataligence. Ceny nemovitostí pak podle analýzy dosáhly vrcholu v polovině roku 2022, poté mírně zlevnily. Přesto byly na konci loňského roku o něco dražší než o rok dříve.

Starší byty v panelové s cihlové zástavbě podle analýzy loni meziročně zdražily o 3,4 procenta, ve srovnání s polovinou loňského roku však byly na konci roku o 4,3 procenta levnější. Průměrné prodejní ceny nových bytů loni vzrostly o 11 procent, přičemž v Praze nové byty zdražovaly ještě rychleji.

Nízká aktivita na realitním trhu jednoznačně souvisí s výrazným propadem hypotečního trhu. Počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních dvacet let, objem byl nejnižší za posledních deset let. Kromě přísnějších pravidel pro žadatele o hypoteční úvěr platných od loňského jara, za to mohou hlavně rekordně vysoké hypoteční sazby. Ty jsou stále nejvyšší od 90. let minulého století.

Ani zásadní propad prodejů i hypoték však nevedl k zásadnímu snížení cen nemovitostí a nedá se ani očekávat, že by nějaké zásadní zlevňování bylo na pořadu dne. Investoři se stále potýkají s velmi drahými stavebními pracemi i materiálem. Obojí zdražilo o desítky procent, což se logicky promítá do cen nových bytů a rodinných domů. Vysoké stavební náklady neumožňují jít s cenou příliš dolů, protože by to znamenalo pro investora ztrátu.

Bydlení zůstává jednou ze základních lidských potřeb, proto se prodeje nemovitostí nikdy zcela nezastaví. Pravděpodobně se ale promění skladba kupujících ve prospěch těch, kteří nemovitost kupují hlavně jako investici a ochranu vlastních peněz před vysokou inflací. Ostatně tento trend můžeme sledovat už od loňského roku. Lidé, kteří by dříve na hypotéku normálně dosáhli, se budou muset spokojit s nájemním bydlením, což dále nahrává realitním investorům. Jejich aktivita na realitním trhu bude letos ještě vyšší než kdykoliv dříve. Nejen těch menších kupující jeden či jednotky bytů, ale i velkých institucionálních investorů skupujících celé rezidenční projekty s desítkami či dokonce stovkami bytů.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality