Zlínský zámek mění podobu, postupná rekonstrukce potrvá několik let

zlin.eu, 1.3.2023

ZlínZlínský zámek, nejstarší budova ve městě, má za sebou první část rozsáhlé rekonstrukce podle vítězného návrhu architekta Pavla Mudříka. Zahajovací etapa, jež skončila v minulých dnech a trvala od poloviny loňského července, se dotkla výměny okenních a dveřních výplní.

„Ve čtyřech etážích historické a památkově chráněné budovy je více než 130 oken, jež nově splňují nároky na tepelné úspory a zároveň svým vzhledem zapadají do podoby historické budovy,“ sdělil primátor Jiří Korec. Náklady na první etapu si vyžádaly přibližně 21 milionů korun, přičemž bezmála sedm milionů zaplatila unijní dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Současně se uskutečnily také úpravy prostor pro příspěvkovou organizaci města, kterou je Živý Zlínkulturní a kreativní centrum „Rádi bychom systematicky pokračovali v dalších etapách, jako zprovoznění restaurace, rekonstrukce společenských sálů a sociálních zařízení. Další plánované změny se týkají obnovy podlah, výměny elektroinstalace, rozvodů vody a kanalizace, vstupních vrat nebo oprav fasády,“ doplnil náměstek primátora pro majetek a rozvojové plochy Pavel Brada.

Práce na postupné proměně zámku začaly už v roce 2021, kdy se provedla úprava prostor pro tehdy nově zřízenou příspěvkovou organizaci Kancelář architekta města Zlín.

Zámek nabídne po obnově, která potrvá několik let, řadu novinek. K dispozici bude například nový výtah nebo kontaktní prostor pro návštěvníky. Druhé podlaží, kde se nachází sál postavený při rekonstrukci podle architekta Bauera v letech 1904 až 1905, zaplní společenské prostory s obřadní síní a koncertním sálem, jejich náplň bude v gesci Živého Zlína. Součástí zůstane i nadále Galerie Václava Chada. Ve třetím podlaží získá prostory muzeum historie Zlína a Kancelář architekta města Zlín. Poslední, dosud nevyužívané podlaží, bude zřejmě obnoveno až na závěr rekonstrukce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba