Češi využívají telematickou asistenci stále více. Chrání tím své životy i majetek

Redakce, 7.3.2023
asistence autonehodovost

Loni došlo na českých silnicích k více než 98 tisícům dopravních nehod, při nichž zemřelo 454 osob a dalších 1734 jich bylo těžce zraněno. Dobrá zpráva je, že oproti roku 2021 počet usmrcených klesl. Ta horší, že počet je stále vysoký. Jednou z možností, jak tuto statistiku zlepšit, je přitom telematická asistence.

Rok 2022 se zapsal do historie jako ten, kdy v důsledku dopravních nehod zemřelo na českých silnicích méně lidí než v roce předchozím. Předloni to bylo 470 osob, loni „jen“ 454. Meziročně klesl i počet usmrcených chodců a motorkářů, zraněných ovšem přibylo. V evropském srovnání počtu úmrtí při dopravních nehodách je na tom Česká republika dlouhodobě podprůměrně, stále ale hůře než například Slovensko.

Řada nehod přitom fatální důsledky mít nemusí. V současnosti už existují sofistikované metody, které vozidlo i posádku nepřetržitě hlídají díky telematice. Příkladem může být telematická asistence SafeLine od pojišťovny Uniqa. „V případě nehody registruje centrála díky nárazovému čidlu kolizi i její sílu a ihned se aktivně zapojí do řešení – telefonicky dohodne s řidičem potřebné kroky, a pokud se ho nedaří kontaktovat, pošle na přesně určené místo záchranné složky hned. Tato funkce se osvědčila každý rok ve stovkách případů,“ říká mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Někdy může být telematika doslova andělem strážným. Své by o tom mohla vyprávět 37letá řidička, která havarovala v roce 2020 na Rokycansku. Při noční jízdě lesem nezvládla zatáčku a neovladatelné auto se zřítilo do strže vedle silnice hluboké několik metrů. Z málo frekventované silnice nebylo poničené auto vidět a řidička po nárazu upadla do bezvědomí. Naštěstí nárazové čidlo hlásilo do asistenční centrály silný náraz. Operátoři volali motoristku. Ta se však neozývala, takže vyslali na přesně zadanou polohu rovnou složky IZS. Žena utrpěla zlomeninu paže, klíční kosti a těžký otřes mozku. V poničeném autě byla dokonale uvězněna. Bez SafeLine by ji objevili jen stěží.

Díky SafeLine je možné vést i knihu jízd, hlídat servisní intervaly nebo analyzovat zpětně svou jízdu, případně nehodu. Kromě toho motorista s asistencí SafeLine ušetří na povinném ručení i na havarijním pojištění od pěti do 25 procent, pokud najede méně než 20 tisíc kilometrů (nájezd na dálnicích se započítává jen z poloviny). Telematickou jednotku v autě, která kilometry a druhy komunikací načítá, tak uvítají hlavně sváteční řidiči nebo majitelé druhých aut do rodiny. „SafeLine umí navíc vyhledat i odcizený vůz díky signálu GPS. Registrujeme desítky úspěšných zásahů, u některých ukradených aut i za hranicemi ČR, kam byla auta neprodleně vyvezena,“ dodává Eva Svobodová.

Zájem o telematiku v Česku neustále roste. Podle průzkumu výzkumné agentury Arval Mobility Observatory s ní loni pracovalo už 52 procent českých firem, což představuje nárůst o 17 procent v posledních třech letech. To je takřka o 20 procent více, než je průměr zemí EU. České firmy přitom podle průzkumu používají telematické systémy hlavně pro snazší lokalizaci vozidel a zlepšení jejich bezpečnosti, zvýšení efektivity provozu vozových parků a také snížení nákladů.

Nárůst zájmu je vidět i mezi jednotlivci, i když zde stále rezervy jsou. „Službu telematické asistence využívají v Česku už desetitisíce zákazníků. Pro někoho ale je stále strašákem, že je někdo sleduje, byť lidé své údaje o poloze bez problémů sdílejí s kdekým prostřednictvím mobilních telefonů a sociálních sítí,“ upozorňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa s tím, že například v Itálii už jezdí s telematikou 40 procent všech řidičů. Nahrává tomu tamní právní řád. „V Itálii jsou vysoká odškodnění za újmu na zdraví i za nemajetkovou újmu. Je proto třeba velmi přesně doložit, kdo je viníkem nehody,“ vysvětluje Svobodová.

Nehody na českých silnicích v roce 2022

Nehod celkem

98 460

Počet úmrtí

454

Těžce zraněných osob

1734

Lehce zraněných osob

22 452

Celková hmotná škoda (v mld. )

7,5

Zdroj: Policie ČR




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky