Syntetické krystaly z Turnova přispívají k rozvoji techniky už 80 let

08. 03. 2023

Češi patří mezi absolutní světovou špičku v pěstování monokrystalů granátu pro technické využití. Od založení Výzkumného ústavu pro drahokamy v Turnově uplynulo letos už 80 let a turnovská technologická společnost ý Crytur si letos toto výročí připomíná výstavou, kterou chce představit, čím se zabývá. U příležitosti tohoto výročí se od 16. března do 18. června v Muzeu Českého ráje v Turnově koná výstava Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku. Vernisáž je ve čtvrtek 16. března od 17 hodin.

Výstava provede návštěvníky expozicí, která jim pomůže pochopit princip výroby monokrystalů i jejich použití v reálné technice. Vysvětlí, proč jsou potřeba krystaly v elektronové mikroskopii, medicinálních laserech, v osvětlovací technice nebo na částicových detektorech v CERNu. Samozřejmostí je i shrnutí historie pěstování krystalů v Turnově. Společnost Crytur je ryze česká technologická společnost se zaměřením na technická řešení pro vyspělé vědecké a náročné průmyslové aplikace. Svým působením navazuje na tradici pěstování krystalů v Turnově sahající až do roku 1943 a v současné době zaměstnává téměř 400 lidí z regionu.

„Velkou část exponátů chceme mít interaktivní, aby si návštěvníci mohli na vlastní kůži osahat, k čemu se přístroje obsahující krystaly v Turnova opravdu používají,“ doplňuje manažer marketingu Cryturu Jan Bitman.

Díky hologramu například návštěvníci během jedné minuty uvidí, jak roste krystal, i když ve skutečnosti to může trvat až měsíc. To a mnoho dalšího čeká na návštěvníky této výjimečné výstavy, která je oslavou 80tileté tradice tohoto extrémně zajímavého oboru v Turnově.

Autorem architektonicko-výtvarného řešení výstavy Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku je Ing. arch. Hynek Fetterle. Podle Fetterleho návrhů byly realizovány například nové expozice Národního muzea, Jihočeského muzea v Českých Budějovicích nebo výstavy v Oblastní galerii Liberec. Výstava k výročí společnosti Crytur Turnov je právě díky Fetterleho řešení velkolepá už svou realizací. Výsledkem je proměna výstavního sálu v architektonicky i výtvarně atraktivnější prostor, který ve spojení s tématem přinese návštěvníkům mimořádný zážitek.

TZ: Muzeum Českého ráje

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky