Festival Den architektury se letos zaměří na konstrukce a vydá se po stopách Santiniho a Pragera

Redakce, 5.4.2023
Den architektury

Festival Den architektury, který se v letošním roce uskuteční mezi 29. zářím až 5. říjnem, opět pozve na stovky akcí po celé České republice i na Slovensku. Pro letošní 13. ročník si pořadatelé zvolili motto Objev konstrukce! a v programu se zaměří na výjimečná konstrukční řešení nejen s ohledem na vzhled staveb, a to jak v historické architektuře a v architektuře 19. století a jejího industriálního odkazu, tak staveb 20.–21. století. Festival pravidelně připomíná výročí významných osobností architektury. Letos se vydá po stopách výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety.

Současně se Dnem architektury se i letos uskuteční festival Film a architektura. Za oběma festivaly stojí spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu 13 let existence festivalu se zapojilo na 240 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

 

Program bude průběžně zveřejňován na www.denarchitektury.cz .

Pod festivalovým mottem Objev konstrukce! nabídne festival desítky akcí představující zajímavá konstrukční řešení. V programu najdeme stavby z nejrůznějších materiálů, ať už půjde o stavby z cihel, oceli, betonu nebo ze dřeva a skla. „Navštívíme historické paláce, sakrální stavby, bytové domy, administrativní budovy, industriální stavby, věže, kostely, rozhledny, mosty, haly apod. Cílem letošního ročníku je poukázat na neoddělitelnost konstrukce od architektury a vyzdvihnout důležitost propojování technického řešení s funkčností a estetikou. Zároveň chceme ukázat na skryté poklady po celé republice, které jsou výjimečné právě díky práci s konstrukcemi,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. V programu zájemci naleznou například prohlídky Strahovského stadionu, Nuselského mostu, obchodního domu Kotva, Dolní oblasti Vítkovice nebo brněnského výstaviště.

Odkaz geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela festival představí na celorepublikové úrovni. V programu budou zastoupeny jeho nejvýznamnější stavby, mezi kterými nechybí klášterní kostel v Želivi, obnova chrámu v Sedlci u Kutné hory, Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, ale i méně známé realizace jako například veřejnosti běžně nepřístupný hospodářský dům Hubenov či hospodářský dům Kalec . Program se vydá i po Santiniho pražských stopách. Zamíří například do tzv. Valkounského domu, který vlastnil a přestavěl, či Morzinského paláce (budovy velvyslanectví Rumunska). Santini stál dále u návrhů Kolowratského (Thunovského) paláce na Malé Straně, kostela Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána, kde bude k vidění běžně nepřístupné Santiniho schodiště. Je také autorem svatých schodů u kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově.

V letošním roce Den architektury připomíná také 100 let od narození Karla Pragera, autora, který se významně zapsal do tváře Prahy, ale i jiných měst. Styl jeho staveb je spojován zejména s mezinárodním proudem brutalismu. Jeho dílo bude připomenuto napříč republikou s důrazem na jeho pražské realizace. Do programu tak bude zařazen například areál Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji, Nová scéna Národního divadla či někdejší sídlo Sdružení projektových ateliérů (v současnosti sídlo IPRu). V regionech se za Karlem Pragerem vypraví Den architektury do Otrokovic, Strakonic, Veselí nad Lužnicí nebo do Březnice.

Den architektury pořádá Kruh z.s. pod záštitou České komory architektů, za finanční podpory MK ČR, MČ Praha 7, Statutárního města Brna, Nadace české architektury a hlavního města Prahy. Hlavní mediální partner je Dolce Vita a základní partner KOMA.

Paralelně se Dnem architektury probíhá také filmový festival Film a architektura. Ve dnech 29. září až 4. října zamíří do více jak dvou desítek měst v Čechách i na Slovensku a nabídne mezinárodní a tuzemské snímky s tématikou architektury a urbanismu. Více na www.filmarchitektura.cz.

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky