Proč je nyní ideální čas na koupi nového domu nebo bytu?

NemovitostiČeské republice se stávají stále dostupnějšími, což vede ke zvyšování zájmu o nákup nebo pronájem nového bytu či domu. Úroková sazba sice velmi pomalu klesá pod 6 %, ceny nemovitostí ale padají rychleji a na trhu je cítit sílící aktivita. Klesající ceny nemovitostí reálně zlevňují měsíční splátku hypotéky, což mnoho zájemců vede k jednání.

Dle našich dat sledujeme za měsíc březen zvýšení zájmu o nákup bytu až o 15 % meziměsíčně. Skutečná cena ale stále v průměru klesá o 2,2 resp. 1,9 %. Tyto údaje naznačují, že se český trh s nemovitostmi nachází v době, kdy jsou ceny stabilizované s mírným zlevňováním,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.  

U rodinných domů je situace malinko náročnější vzhledem k přísným pravidlům pro získání hypotéky. Kategorie domů se stále propadá, a to o výše uvedených 2,2 % meziměsíčně. Hovoříme zde o nabídkových cenách. Realizační ceny se nachází o dalších 8-10 % níže.  

Platí, že kdo nyní chce prodat rychle, musí přistoupit někdy až k 20% slevě. Tento fakt je jasný zájemcům, kteří si na prohlídkách hned ze startu říkají o 10% slevy, případně přichází se svými cenovými návrhy, které jsou hluboko pod cenami nabídkovými,“ vysvětluje Jakub Veverka.  

Kupující se nyní stali vládci trhu s nemovitostmi.

U kategorie chat a chalup též dochází k oživení. Jarní období motivuje lidi k pořízení či dlouhodobému pronájmu rekreačního objektu. Ceny v této kategorii se již ustálily, ale záleží na typu nemovitosti a lokalitě.  

Z našich dat vyplývá větší proklikovost u této kategorie až o 28 % ve srovnání se zimním obdobím. Nabídkové ceny stagnují. U chat a chalup můžeme ale očekávat mírný obrat směrem vzhůru vzhledem k narůstajícím cenám zahraničních zájezdů. Lidé s nižšími příjmy budou tento rok volit dovolenouČeské republice,“ uzavírá Veverka.  

 

 

 

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality