Zásoby plynu v Česku k 13.05. - naplněnost zásobníků je aktuálně necelých 57%

Pokles zásob plynu v ČR se zastavil, vyplývá to z dat zásob plynu pouze pro potřeby ČR

Zásoby plynu v Česku za posledních 6 dnů stouply o 2,95 procentního bodu. Je to způsobeno převážně vyšším plněním a sníženou spotřebou plynu vzhledem k teplejšímu počasí.

Zvýšená zimní energetická spotřeba se nadále již neprojevuje na poklesu zásob plynu. Zásobníky byly k 13. 5. naplněny z 56,83 %, resp. činí 21 257,7 GWh plynu.

Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 84 dnů. Při zohlednění zimní spotřeby pak 48 dnů. Pokud by se zásoby měly využít v zimním období pouze pro domácnosti, vystačily by na 186 dnů.

Plnění zásobníků se zvýšilo, poslední dny se pohybuje na úrovni cca 213,15 GWh. Ohledně spotřeby možno zmínit, že dle posledních dat dosáhla 1,0 GWh/den, oproti předchozímu období se spotřeba dosti snížila. Pokud bude i nadále plnění pokračovat tímto tempem, dá se předpokládat, že zásobníky se naplní už v srpnu.

Vzhledem k aktuálním cenám kontraktů plynu lze předpokládat, že zásobníky se naplní opět na 100 % s velkou pravděpodobností do konce letošního roku. Cena plynu ve virtuálním uzlu TTF je nyní na červen 32,45 EUR za MWh a na první kvartál příštího roku 52,10 EUR. S ohledem na velký rozdíl cen patrně již nelze plyn levně nakoupit v červnu a draze prodat na začátku příštího roku právě kvůli vyčerpání smluvních kapacit zásobníků.

Prakticky naplněnosti dosáhly zásobníky v polovině listopadu, od té doby docházelo převážně k poklesu.  Největší kapacitou zásobníků disponuje RWEGas Storage s objemem 28 870 GWh. Jejich naplněnost se nyní pohybuje na zhruba 59,93 %.

 

Zmiňované údaje k 13.5. jsou pouze orientační, výpočet vychází z veřejně dostupných dat.

Zdroj dat: agsi.gie.eu, transparency.entsog.eu

Zdroj: zasobyplynu.cz

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy