Pohonné hmoty budou zdražovat i dále, i když selhává plán Rijádu na zdražení ropy. Saúdi potřebují peníze na své pouštní megaměsto, proto by cenu ropy rádi vyhnali o 20 dolarů za barel výše

Benzín i nafta v Česku v uplynulém týdnu zdražily v rozsahu kolem 20 haléřů na litr a v podobném rozsahu zdraží také v týdnu následujícím. S nastupující vrcholnou motoristickou sezónou se tradičně zvyšuje poptávka po palivech, takže čerpací stanice mohou s cenami nahoru snáze než v jiných obdobích roku, případně mohou výrazněji navyšovat své marže. Zároveň ovšem nelze očekávat jakkoli dramatický růst cen pohonných hmot. Zatím totiž selhává záměr Saúdské Arábie škrtnutím své těžby vyhnat výše jak cenu samotné ropy, tak produktů z ní, tedy i pohonných hmot prodávaných v Česku.

Navíc nafta v Česku bude daňově zvýhodněna po celé prázdniny, protože vláda kvůli danostem legislativního procesu nestihne vrátit zdanění na úroveň platnou před loňským červnem dříve než letos v září. Od loňského června je spotřební daň z nafty snížena o 1,50 koruny na litr, což při započítání DPH vytváří prostor ke zlevnění nafty u čerpacích stanic o zhruba 1,80 koruny na litr.

Rijád tuto neděli jednostranně, bez účasti dalších členů kartelu OPEC, rozhodl od července snížit svoji denní produkci ropy na devět milionů barelů. Jenže termínové kontrakty na ropu od té doby na ceně přidaly jen zhruba jedno procento.

Pouštní království potřebuje vyšší cenu ropy, by dalo do pořádku své veřejné finance. Ty jsou nyní v deficitu kvůli výraznému poklesu cen ropy, jenž nastal kvůli růstu úrokových sazeb v podání zejména americké centrální banky a dále pak v důsledku obav z výraznějšího útlumu globální ekonomiky. Současně se nenaplňuje ruská hrozba, že v reakci na západní sankce na zemi uvalené dramaticky poníží svoji ropnou produkci. Ruská ropa dále různými cestami – včetně těch, jež sankce obcházejí prostřednictvím reexportu a přeprodeje – na světový trh proudí. To ovšem jen podporuje tlak na udržení poměrně nízkých světových cen ropy.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že Rijád k vyrovnání svého rozpočtu potřebuje letos cenu barelu ropy Brent alespoň zhruba 81 dolarů. Barel Brentu přitom nyní stojí jen necelých 77 dolarů. Saúdská Arábie přitom finance potřebuje nejen na běžný provoz státu, ale i na megalomanské projekty královské rodiny, v čele s projektem supermoderního pouštního města Neom. Jenže MMF projekty tohoto typu ze své uvedené kalkulace ve velkém vyčlenil, protože jsou zhusta financovány saúdským státním fondem, nikoli přímo ze státního rozpočtu země. Pokud by ovšem byly do kalkulace zahrnuty, Rijád potřebuje k ufinancování cenu Brentu kolem 95 dolarů za barel, jak vypočítává agentura Bloomberg.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie