Jak na spokojené spolubydlení? Držte se těchto pěti zásad

Redakce, 23.8.2023

Chystáte se spolubydlet? Ať už jste student, na kterého nezbyla kolej, nebo jen zkrátka hledáte někoho, s kým byste se mohli dělit o nájem, protože ceny neúprosně rostou, nikdy byste neměli zapomenout následujících pět zásad.

Smlouva je základ vztahu

Do smlouvy vždy uveďte všechny spolubydlící a jakou částku budou platit. I když se chystáte bydlet s přáteli, vždy mějte pevně stanoveno, kdo bude kolik přispívat. S majitelem se domluvte, kdo bude za celý byt nájem posílat a k jakému datu. Pokud nemá majitel řádnou smlouvu, nestahujte vzory, které jsou volně po internetu. Nikdy nevíte, kdo dokument vytvořil a zda odpovídá aktuálním předpisům. Raději využijte vzorové smlouvy od profesionálů, které jsou k dispozici třeba na realitních portálech. „V Bezrealitky spolupracujeme s renomovanou kanceláří Havel & Partners a smlouvu, která je vytvořena na základě aktuálních předpisů a kterou je mimochodem možné podepsat i online, nabízíme od 199 . To je myslím v rámci stěhování minimální výdaj, který navíc může ušetřit mnoho nepříjemností,” uvádí Ondřej Strada za Bezrealitky.

Pořádek dělá přátele

Pořádek dělá přátele, a to doslova. Čím větší množství lidí v bytě, tím více potenciálních třecích ploch. Naprostým základem je vzájemná dohoda o úklidu společných prostor. Možná vám to ze začátku přijde zbytečné, až to ale budete vy, kdo bude co týden umývat koupelnu nebo mýt nádobí, aby měl v čem si uvařit, rozpis rádi zavedete. Stejně tak se domluvte na využívání lednice i případných návštěvách. Pokud se chystáte bydlet s přáteli, výchozí pozici máte snazší, i přesto je lepší se na věcech raději domluvit v klidu předem, než případné neshody řešit, až když přijdou.

 

Trvejte na neprůchozích pokojích

Při prohlídkách si zkontrolujte dispozice bytu, dostatek úložných prostor, a především neprůchozí pokoje. Ty jsou v případě spolubydlení naprostý základ. Zajistí vám soukromí i klid při zkouškovém období. Nezapomeňte se poptat také na spotřebiče, jako je mikrovlnka, myčka, které vám bydlení mohou usnadnit.

Důvěřuj, ale prověřuj

Pokud hledáte spolubydlícího mimo svůj okruh přátel, vždy se optejte na jeho zájmy, práci a životní styl. Není horší překvapení, než když začnete bydlet s někým, kdo pracuje na směnný provoz a bude vás každé ráno nebo večer budit chystáním jídla v kuchyni. Stejně tak to může drhnout v kombinaci ranní ptáče x noční sova. Nezapomeňte, že s daným člověkem budete sdílet společné prostory a čím víc budete mít společného, tím snadnější soužití bude.

Komunikujte otevřeně

Základem předcházení problémů je vždy komunikace. Informujte se vzájemně o návštěvách i praktických záležitostech kolem bytu, ať už je to kapající kohoutek, zálohy za energie nebo komunikace s majitelem. V případě, že vás v bytě bydlí více, není od věci si zřídit skupinu na některé z komunikačních platforem, takže všichni budou mít přehled o tom, co se děje.

Otevření buďte i směrem k majiteli, nebojte se zmínit, co studujete nebo kde pracujete, získáte tak jeho důvěru.

Někteří majitelé mohou být ke spolubydlení přezíraví – nechtějí mít byt na konci semestru prázdný, mohou se bát studentských večírků. Připravte si proto doporučení z předchozího bydlení nebo potvrzení o tom, že máte pravidelný příjem,“ doporučuje za Bezrealitky Ondřej Strada.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky