5 tipů, jak si užít podzim

Redakce, 12.10.2023
Začátek podzimu je tu a s ním pomalu přichází i padající listí, dýňové latte a dlouhé večery při svíčkách. Toto období přináší zásadní změny nejen pro přírodu, ale i pro náš organismus – nižší teploty, kratší dni a vyšší výskyt viróz představují výzvy, s nimiž se musí na podzim popasovat. Jak si tedy užít toto nádherné barevné období v psychické pohodě a zdraví? Prozradíme vám to!

Změňte svůj rytmus

Možná jste ještě stále plní energie ze slunečních dní a letních zážitků. A to je dobře, protože už jen fakt, že se během dne snižuje množství slunečního světla, může způsobit, že budete mít nižší kvalitu spánku. Dokonce se můžete probouzet s pocitem únavy, i když paradoxně spíte více než obvykle.

Na podzim proto zpomalte! Chybějící energii doplňujte maličkostmi, jako je procházka na čerstvém vzduchu a pobyt na sluníčku, kdykoli se ukáže. Je-li to třeba, dopřejte si i krátkého šlofíka po obědě. Na dobití by vám mělo stačit asi 15–20 minut spánku.



Můžete též zařadit meditaci nebo cvičení v nízkých tepových frekvencích. Čistá mysl a příval endorfinů podpoří vaši psychickou pohodu a odežene nežádoucí negativní myšlenky.

Podzim je ideální na to, abyste dali prostor svým koníčkům. Začněte dělat to, co jste vždy chtěli. Můžete si přečíst novou knihu, začít se vzdělávat, jít se pobavit do divadla nebo pokochat pohledem na umělecká díla v galerii.


Objevte kouzlo sezony

Podzim ještě stále nabízí množství čerstvého ovoce a zeleniny. Zdravá strava se bez nich neobejde, takže tyto sezonní pochoutky rozhodně využijte. Vyzkoušejte něco nového na místním farmářském trhu, nebo si doma připravte tradiční jídlo v netradičních podzimních variacích.

Dopřejte si pobyt na zahradě. Podzimní zahradnické práce představují skvělou příležitost nadýchat se čerstvého vzduchu a spálit nějaké ty kalorie. Půlhodinovým hrabáním listí totiž spálíte až 150 kalorií. Podzim přeje i aktivním nadšencům – takové podzimní túře nebo běhu pestrobarevnou alejí stromů se nic nevyrovná! Navíc nakopnou vaše zdraví, což je v tomto období víc než žádoucí.

 

Zdroj: Moebelix



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky