V brněnských Zábrdovicích vyrůstá rezidence Block A[rt] propojující současné umění s inspirací české kubistické architektury - Blank canvas pro začínající umělce.

Bird Eye view Brno Zábrdovice

Proměňující se oblast dolního Cejlu dostává nový impuls. Mezinárodní developerská společnost DOMOPLAN zde ve spolupráci s mladými umělci realizuje projekt rezidenčního bydlení Block A[rt]. Odkazy na klasickou kubistickou architekturu zachovávají genius loci někdejší průmyslové čtvrti, která se postupně mění v nový brněnský art district.

Oblast Zábrdovic, kterou si DOMOPLAN vybral pro stavbu umělecky laděného rezidenčního domu Block A[rt] vybral, se již několik let dynamicky rozvíjí nejen v oblasti developmentu, ale i kultury. Objekt býval é Káznice na Cejlu, který je od rezidence vzdálený pouze pár desítek metrů, se stal pod vedením spolku Tripitaka významným oblastním kulturním centrem. Již několik let v této oblasti také vznikají autorské muraly tvořící místně zakotvenou Městskou galerii, na kterou se snaží svým projektem navázat.

Netradiční lomená fasáda ze sklobetonu a pohledového betonu, kterou pro Block A[rt] navrhlo architektonické studio IDENTITY DESIGNERS, umožňuje dostat do interiéru co nejvíce světla a zároveň zasazuje dům do historického kontextu místa. Citlivě zvolené architektonické prvky navíc rozvíjí odkaz předválečné kubistické architektury, která se v Česku prosadila výrazněji než kdekoli jinde v Evropě. Zevnějšek inspirovaný kubismem pak tematicky doplní kombinace tmavého kovu a oceli v interiérech společně s hliníkovými okny nebo dřevem.

Block A[rt] je otevřený současnému umění

Rezidenci Block A[rt] vdechne život také sedm mladých umělců, kteří dostali příležitost výtvarně propojit vstupní prostory s jednotlivými podlažími a zachytit tak svým originálním stylem její jedinečnou atmosféru. Plátnem pro umělce se stanou společné prostory budovy, které se nacházejí vždy mezi dvěma výškovými patry. Sedm talentovaných umělců tak vytvoří vertikální galerii, která propojí architekturu s uměním nejen na fasádě domu, ale také v jeho interiéru i bezprostředním okolí stavby.

Vizualizace pohled z ulice, zdroj: DOMOPLAN




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy