Družstvo NEY navázalo spolupráci s Bidli. Ta umožní v příštím roce profinancovat malé nemovitostní projekty za více než miliardu korun

dům ilustrační

Spořitelní družstvo NEY navázalo strategickou spolupráci se společností Bidli, která patří k jednomu z největších zprostředkovatelů osobních i firemních úvěrů na bydlení. Spolupráce umožní družstvu NEY zvýšit objem úvěrů v oblasti nemovitostních projektů a firemním klientům Bidli umožní nebankovní financování v době, kdy jsou banky k tomuto segmentu výrazně obezřetnější než dříve. V roce 2024 plánují obě společnosti touto cestou poskytnout úvěry v hodnotě přesahující miliardu korun.

„V příštím roce se chceme více zaměřit na financování firemních úvěrů v segmentech, které potřebují specifický přístup a vůči kterým jsou banky z nejrůznějších důvodů obezřetné. Jedním z nich je právě financování malých nemovitostních projektů, kde potřeba velmi dobře odhadnout riziko, které se s ním pojí. Věřím, že spolupráce s tak silným partnerem jako je Bidli, nám k dosažení tohoto cíle výrazně pomůže,“ říká Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva.

Naší dlouhodobou zkušeností je nabízet našim klientům kromě klasických úvěrů na bydlení také firemní úvěry zajištěné nemovitostmi. Jde o financovaní menších až středních projektů a provozní financování. Tito klienti se však často nevejdou do parametrů nastavených bankovními domy, přestože jejich projekt je provozuschopný a za veškeré zdroje ručí zástavou nemovitosti. Proto jsme rádi, že pro ně máme nyní partnera s osobním přístupem, který je schopný vyřídit čerpání úvěru rychle a postavit našim zákazníkům podmínky na míru jejich byznysu,“ říká Jiří Lejnar, šéf skupiny firem Bidli.

NEY plánuje zvýšit v příštím roce objem poskytnutých úvěrů přibližně o třetinu

V letošním roce NEY zvýšilo objem nových firemních úvěrů přibližně o 50 %. Zatímco v roce 2022 poskytlo malým a středním firmám úvěry v hodnotě 1,2 miliardy korun, letos by mělo jít přibližně o 1,8 miliardy. Za růstem úvěrové aktivity stojí mimo jiné přísnější posuzování rizika ze strany bank. „Především v první polovině letošního roku jsme zaznamenávali výrazný růst žádostí o úvěr, u kterých bylo důvodem právě odmítnutí těchto projektů ze strany bank. Přitom šlo o zajímavé a promyšlené projekty velmi dobře kryté zástavou,“ vysvětluje Lukáš Hartl s tím, že druhým pilířem vyššího objemu poskytnutých úvěrů je aktivita obchodního týmu.

V příštím roce plánuje NEY zvýšit objem poskytovaných úvěrů až na 200 milionů měsíčně, což znamená více než 2–2,5 miliardy ročně. Spolupráce s Bidli tak bude v plnění tohoto plánu hrát klíčovou roli. „Samozřejmě věříme i našemu klasickému obchodního modelu. V něm se chceme kromě developmentu zaměřit i na rozvoj dalších sektory, ať již jde o financování výrobních hal a podniků, projekty spojené s léčebným konopím nebo jakékoli podnikatelské aktivity, kde subjekt nemá silnou historii cash-flow, ale má dobrý plán a dobré zajištění v podobě nemovitosti,“ vysvětluje Lukáš Hartl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy