S rekonstrukcí nemusíte čekat na jaro. Řemeslníci jsou připraveni pustit se do ní i v zimě

Redakce, 27.12.2023
kuchyně před rekonstrukcí

Stavební sezóna oficiálně začíná na jaře, neznamená to však, že je nutné odložit vrtačky a kladiva pokaždé, když venkovní teplota klesne pod nulu. Do rekonstrukce domu či bytu se můžete pustit i v době, kdy v ulicích ještě leží sníh. Interiérové práce mohou v zimě probíhat bez omezení a za určitých podmínek lze rekonstruovat i exteriér. Letos v zimě je k tomu navíc vhodná příležitost, protože počet dostupných řemeslníků oproti loňskému roku stoupl. Do jaké rekonstrukce se pustit, radí odborníci ze společnosti Saint-Gobain.

Na podzim a v zimě klesají poptávky související se stavbou či rekonstrukcí domu zhruba o 45 %. Práce v interiéru ale naopak vzkvétá. „S klesajícími teplotami stoupá poptávka po řemeslnických pracích uvnitř. Například poptávka po renovaci podlah roste na základě našich dat asi o 42 %,“ vysvětluje Martin Ekrt, ředitel serveru NejŘemeslníci.cz, největší české databáze řemeslníků. Vyšší zájem je podle něj v zimním období také o práce související s energetickou úsporou.

Letos v zimě zaznamenali NejŘemeslníci oproti loňskému roku také více zaregistrovaných řemeslníků. „Počet dostupných řemeslníků stoupl oproti loňské zimě o celých 36 %. Jejichž služby tak můžeme poptat snadno a často vyjdou také levněji,“ říká Martin Ekrt.

A do čeho se tedy pustit? Ve vytopeném interiéru můžete začít hned s několika druhy úprav.

1) Dělicí příčky

I v zimě můžete kompletně přebudovat svůj dům, a to zevnitř. Instalací dělicích příček ze sádrokartonu můžete například rozdělit velkou místnost na dvě menší a kompletně tak změnit jak dispozice, tak design prostoru, v němž žijete. „S pomocí sádrokartonových příček lze rychle a efektivně změnit rozložení místností, což je něco, co mnohdy třeba vzhledem k rodinné situaci do jara nepočká,“ vysvětluje Robert Hošek, odborník na suchou výstavbu ze společnosti Rigips, Saint-Gobain. Výhodou sádrokartonových systémů jsou podle něj také relativní lehkost a dobré zvukově izolační vlastnosti.

2) Vnitřní nátěry

Vymalování interiéru patří mezi ty kreativnější části stavebních prací. „Zima může být pro malování dokonce lepší než jiná období, protože nižší vlhkost v interiéru usnadňuje schnutí nátěrů,“ říká Tomáš Pošta ze společnosti Weber, Saint-Gobain, která se zaměřuje na výrobu omítek a nátěrů. Ačkoliv jsme však zvyklí, že při výběru barvy hraje hlavní roli odstín, podle Tomáše Pošty bychom se měli zaměřit i na další vlastnosti. „Důležitá je například kryvost, která určuje, jak dobře barva překryje původní nátěr, omyvatelnost nebo otěruvzdornost,“ vysvětluje odborník z Weberu. Zásadní roli by pak podle něj měla hrát zdravotní nezávadnost nátěru. „Některé barvy zdraví nejen neškodí, ale i prospívají. Třeba ty, které dokážou z interiéru odstraňovat škodlivý formaldehyd,“ upozorňuje Tomáš Pošta.

3) Rekonstrukce podlahy

V průběhu zimy si můžete dopřát také novou podlahu. Ne všechny druhy podlah jsou pro instalaci v zimě vhodné, ale například suchým podlahám ze sádrovláknitých či sádrokartonových desek zima vyloženě přeje. „V zimních měsících se snažíme vzduch ve vytápěném interiéru obvykle udržet co nejsušší. Suchá výstavba od něj na rozdíl od té mokré nepřinese žádnou dodatečnou vlhkost,“ vysvětluje Robert Hošek. Instalace suchých podlah zároveň ve srovnání s mokrými procesy generuje méně prachu a nepořádku. „Tím pádem není nutné tolik větrat, což se v zimě, kdy se snažíme v interiéru udržet co nejvíce tepla, vyplatí,“ dodává odborník z Rigipsu.

4) Zateplení střechy a podkroví

Ceny energií stále rostou a když udeří zima, můžeme náhle zjistit, že dům vytápíme víc, než by nám bylo milé. Jedním z interiérových řešení je zateplit zevnitř krov střechy. „Je-li v podkroví dostatečně teplo a sucho, můžeme jej zateplit kdykoliv v roce,“ říká Tomáš Truxa, odborník na izolaci ze společnosti Isover, Saint-Gobain. Izolaci můžeme vložit mezi krokve a pod ně. „Nejvhodnějším materiálem je minerální vlna,“ dodává odborník z Isoveru.

Pokud však podkrovní prostory využíváte pouze k uskladňování věcí a neslouží k bydlení, nevyplatí se tento prostor vytápět. Aby teplo neunikalo do nezatepleného podkroví, je třeba zaizolovat podlahu na půdě. „Chceme-li prostor půdy využívat například k uskladnění sezónních věcí, doporučuji systémové řešení, které nepřetěžuje stropní konstrukci. To je například systém Isover StepCross tvořený kombinací polystyrenových trámců a měkčích desek z minerálních vláken,“ radí Tomáš Truxa.

Může se však stát, že v zimním období za každou cenu potřebujete zrekonstruovat také exteriér. Možná jste nějaké práce do podzimu nestihli, možná si aktuální situace žádá rychlý zákrok. Ani pak není radno věšet hlavu – za určitých podmínek je možné některé věci zrekonstruovat i při nižších teplotách.

5) Zateplení fasády

Ani při nižších teplotách nemusí být pozdě na provedení klasického kontaktního zateplení fasády. „Pokud se rozhodneme, že se do zateplení fasády pustíme v zimních měsících, je třeba použít výrobky speciálně vyvinuté pro práci při nízkých teplotách. Do tenkovrstvých omítek můžeme přidat urychlovač, který zajišťuje rychlejší zasychání. Existují také speciální lepicí a stěrkové hmoty pro zateplovací systémy, díky nímž lze kontaktní zateplení dokončit i v době, kdy noční teploty klesnou na mínus 7 °C ,“ vysvětluje Tomáš Pošta.

6) Výměna oken
Okna jsou v zimním období často vůbec nejproblematičtější oblastí domu, protože jimi může unikat významné množství tepla. Na to, že od oken táhne, však bohužel často přicházíme až ve chvíli, kdy venkovní teploty klesnou. „Investice d o výměny oken, ideálně za izolační trojskla, která tepelné úniky výrazně sníží, se pak vyplatí okamžitě ,“ vysvětluje Michal Široký, odborník na zasklení ze společnosti Saint-Gobain Glass.

V zimě se také můžeme potýkat s problémem rosení a zamlžování oken, které je důsledkem kondenzace vlhkosti na studeném povrchu. „Tento problém se obvykle objevuje u starých dvojskel s hliníkovými rámečky. Když už tedy budeme v zimě řešit výměnu oken, vyplatí se kromě trojskla investovat do takzvaného teplého rámečku z kompozitního plastu,“ říká Michal Široký s tím, že tento prvek bývá u novějších trojskel již standardem.

Pro venkovní kondenzaci je pak řešením použití skla s nesálavým povrchem. „Speciální pokovení na něm zabraňuje nadměrnému ochlazování vnějšího skla, čímž se snižuje riziko kondenzace na povrchu,“ vysvětluje odborník ze Saint-Gobain Glass.

Díky moderním materiálům zima rozhodně nemusí být v oblasti rekonstrukcí hluchým obdobím. Některé úpravy naopak vyloženě vybízí k tomu, aby byly do jara hotové.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky