Přijďte pást s námi: Projekt Pražská pastvina běží i v zimě

Redakce, 3.1.2024
Pražská pastvina

„Přijďte pást s námi“ hlásá inovativní komunitní projekt Pražské pastviny, který je zaměřený na ochranu pražské přírody s moderním přístupem k tradičním metodám pastvy, kosení a výřezů. Chrání louky, podporuje rozmanitost hmyzu i rostlin, vrací nejvzácnější české motýly a přispívá k rozvoji harmonického vztahu člověka a přírody. Nenechte se zmást, i přesto, že za okny je sníh, pomocná ruka se hodí i v zimě! Projekt totiž funguje celoročně.

Konkrétní aktivity záleží na ročním období a aktuálních potřebách. „Můžete nám pomoci s přestavbou ohradníků, přeháňkou stáda, výřezy a pálením větví. Teď v zimě například s drobnými opravami a zkrátka se vším, co je zrovna potřeba. Zároveň můžete nakrmit a pomazlit zvířata a během dne si něco opéct na ohni,“ říká Martina Skohoutilová z Pražské pastviny.

Dávku kozí a ovčí lásky zažijete jen 20 minut od centra Prahy, hlavní pastviny se nachází v CHKO Český kras, na svazích Radotínského údolí. Vedle toho, že se starají o zhruba 500 vysazených nebo starých stromů, budky pro ptáky nebo i zídky pro ještěrky a hadníky, pečují o 40 hektarů vzácných luk, stepí a lesostepí. A pomoci může skutečně každý – od jednotlivců, přes školní skupiny, až po firemní dobrovolníky. Na vlastní kůži si hospodaření vyzkoušeli například dobrovolníci z leasingové společnosti Arval, kteří odvedli kus práce prosvětlováním lesa pro motýly a u stáda oveček. „Jsme vždycky rádi, když můžeme pomáhat tam, kde je pomoc skutečně potřebná. Koncept Pražské pastviny se nám moc líbil, proto jsme se rozhodli strávit den právě tam. Vyčistili jsme les, nakrmili ovečky a uklidili jim pastvinu od bobků,“ vzpomíná na tento den Monika Zídková z Arvalu.

Pražské pastvině pomáhá s ochranou přírodního bohatství téměř sto koz a ovcí, někdy i koně. Mezi ně patří například kozlík Bumbrlík nebo ovečka Bečinda. Jen pokud napadne hodně sněhu, jsou přemístěna na venkovní zimoviště, kde pobývají na seně, ale to se v Praze stává málokdy, takže se většinou pasou celoročně venku. Pokud by vám péče během jednoho odpoledne přišla málo, můžete si své zvířátko adoptovat a podpořit tak činnost spolku, nebo se každou neděli zapojit v rámci komunitního dne.

Zdroj: www.prazskapastivna.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky